Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

EΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ < 2 >


Η θυμόλη κατά των βαρρόα:θρυμματίζονται οι κρύσταλλοι να γίνουν σκόνη, για να σκονιστεί κάθε πλαίσιο που έχει μέλισσες με 0,5 δηλ. μισό γραμμάριο  .Επομένως 10 πλαίσια με μέλισσες χρειάζονται 5 γραμμάρια .Για διευκόλυνση  στον υπολογισμό του βάρους το ένα γραμμάριο είναι 2 θήκες του γνωστού Ντεπόν ,καλά πατικωμένες. Όμως για να μην λιποτακτήσουν οι μέλισσες κλείνουμε με χόρτα την είσοδο και θα τα απομακρύνουν αργότερα οι μέλισσες. Χρειάζονται 4 επεμβάσεις ανά 2 μέρες.Και εφαρμογή τον Οκτώβριο, Νοέμβριο ,που είναι περιορισμένος ο γόνος. Η θεραπεία αυτή, αν εφαρμοστεί για 2 χρονιές φέρνει αποτελεσματικότητα 94 έως 99%.
Μια άλλη εφαρμογή είναι η εξής: Σε πλαστικό δοχείο τοποθετούμε 15 γραμμ. Θυμόλη και το σκεπάζουμε με τούλι ,τοποθετώντας το πάνω στους κηρηθροφορείς για 21 μέρες. Όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι υψηλή γιατί εξαχνίζει έντονα τη θυμόλη και η οσμή διώχνει τις μέλισσες από την κυψέλη.
Η θυμόλη σαν εγκεκριμένη ουσία βρίσκεται στο Απιγκουάρντ. Τα υπολείμματα της θυμόλης είναι ανεκτά στο 0,8 χιλιοστά του γραμμ. κατά κιλό στην Ελβετία, όχι όμως στην Ευρώπη δηλ. κάτω από αυτή τη συγκέντρωση δεν ανιχνεύεται στη γεύση του μελιού, που για να γίνει αντιληπτή πρέπει να ξεπεράσει το 1,1 mg/kg.
Αναλύσεις στα υπολείμματα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Τα σπόρια της ασκοσφαίρωσης δεν καταστρέφονται στην κατάψυξη ακόμη και για ένα χρόνο και σε ψύξη μείον 27 βαθμούς Κελσίου.
Η τοποθέτηση μελισσιών γίνεται νόμιμα σε απόσταση το ελάχιστο μέχρι 30 μέτρα από κατοικημένες περιοχές και 25 μέτρα από δημόσιους δρόμους. Αυτά αναγράφονται και στο Μελισσοκομικό Βιβλιάριο, που είναι έγγραφο της Πολιτείας.
ΠΗΓΗ:  Μ.Ε. 2008, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, σελ. 45-48

Δεν υπάρχουν σχόλια: