Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Επιλεγμένες Μελισσοκομικές Συμβουλές

  1. Οι μελισσοκόμοι φορολογούνται ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών, που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση και στο βιβλιάριό τους. Βιβλία εσόδων – εξόδων, όσοι έχουν μπει σε κανονικό καθεστώς της φορολογίας και αποδείξεις εκδίδουν όσοι διαθέτουν προϊόντα μέσω λαϊκών αγορών.
  2. Οι πλαστικοί πάτοι κυψελών, δεν επιτρέπονται στη βιολογική μελισσοκομία, αλλά δεν δέχονται  και απολύμανση με φλόγα και δεν είναι διαπιστωμένη η αντοχή τους. Στις μεταφορές το βάρος τους πρέπει να αξιολογηθεί. Και άλλες παρατηρήσεις, πρέπει να γνωστοποιούνται στον κατασκευαστή τους ,για βελτιώσεις.
  3. Αδύνατα μελίσσια που μπορούν να ξεχειμωνιάσουν, είναι καλύτερα να συνενώνονται  την ερχόμενη Άνοιξη για να εκμεταλλευτούν την ωοτοκία των βασιλισσών. Αν είναι αδύναμα για ξεχειμώνιασμα, πρέπει να συνενώνονται αμέσως πριν το ξεχειμώνιασμα.
  4. Η Νοζεμίαση αντιμετωπίζεται πρώτιστα με μέτρα υγιεινής, που ενισχύουν την άμυνα του μελισσιού. Χρειάζεται καταπολέμηση της βαρρόα, που ταλαιπωρεί περισσότερο τα μελίσσια. Τα αδύνατα πρέπει να συνενώνονται. Οι παλιές κηρήθρες να απομακρυνθούν και τα μελίσσια να είναι στεγνά σε προσήλιο και ξηρό μέρος. Όχι συνένωση με άρρωστα. Τροφοδότηση την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όταν μειώνονται οι βοσκές. Όταν είναι στα πεύκα χρειάζονται πρωτεϊνη (γύρη, γυρεόπιτες, υποκατάστατα ή αντικατάστατα γύρης) ,για να ανανεώσουν πληθυσμούς. Απολύμανση μελισσοκομικού υλικού. Οι κηρήθρες με οξικό οξύ 100 ml, ανά όροφο για 8 μέρες, αερισμός 48 ώρες. Καυστική σόδα 0,5 του κιλού σε 50 λίτρα νερό και εμβάπτιση για 15 λεπτά, καλό ξέπλυμα και θέρμανση των κηρηθρών στους 49 βαθμούς, για 24 ώρες. Σίγουρη διάγνωση γίνεται με 60 μέλισσες νεκρές από την είσοδο ή εσωτερικά 10 μέλισσες από κάθε πλαίσιο,ΌΤΑΝ ΣΤΑΛΟΎΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΘΟΛΟΓΊΑΣ ,όπως  το εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης.             Πηγή: Μ.Ε. 2011 σελ.45

Δεν υπάρχουν σχόλια: