Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Κρατικές επιδοτήσεις μελισσοκομίας 2011 - 2012 -2013

Η μελισσοκομία είναι απο τα λίγα αγροτικά επαγγέλματα που εξακολουθεί να επιδοτείται στην Ελλάδα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι τα τέλη του 2013 είναι σε ισχύ δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Αντικατάσταση Κυψελών» και την «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».
Αυτά είναι τα εξής:
Αντικατάσταση κυψελών.Για την αντικατάσιαση κυψελών ενισχύεται το 80% της επιλέξιμης δαπάνης (μέχρι του ποσού των 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), υπό την προϋπόθεση ότι: ο εμβρυοθάλαμος κυψέλης θα είναι τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με βάση κινητή ή σταθερή, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας, τα αντίστοιχα πλαίσια, συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση. Οι κυψέλες μπορεί να διαθέτουν κινητή ή σταθερή βάση κατ' επιλογή του δικαιούχου.

Για κατόχους μέχρι και 149 μελισσοσμηνών το ποσοστό των επιχορηγούμενων κυψελών επί του αριθμού των επιλέξιμων καθορίζεται σε 3,5%.
Για κατόχους περισσοτέρων ή ίσων με 150 μελισσοσμηνών το ποσοστό των επιχορηγούμενων κυψελών επί του αριθμού των επιλέξιμων καθορίζεται σε 6,11%.
Ο αριθμός των επιλέξιμων κυψελών ανά μελισσοκόμο θα είναι ακέραιος, στρογγυλοποιούμενος για δεκαδικούς αριθμούς από 0,50 και πάνω στη μονάδα και για δεκαδικούς αριθμούς μικρότερους του 0,50 στο μηδέν.
Οικονομική στήριξη τns νομαδικns μελισσοκομίας. Στη δράση «Οικονομική στήριξη τns νομαδικns μελισσοκομίας» επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακίνησης με τη χρήση ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (προμήθεια καυσίμων, διόδια κ.λπ.) ή φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτωτικές) και οχηματαγωγών πλοίων (εισιτήρια φεριμπότ) τουλάχιστον 50 μελισσιών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι υποβάλλουν στα Κέντρα Μελισσοκομίας της περιοχής τους τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, το αργότερο μέχρι 20 Νοεμβρίου κάθε ετους. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν απευθείας από τους μελισσοκόμους, είτε μέσω των τοπικών συλλογικών τους οργανώσεων (συνεταιρισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, σύλλογοι κ.λπ.).
Το ποσό επιχορήγησης από τρία Ευρώ και ενενήντα πέντε λεπτά (3,95€) που προβλεπόταν στην αριθμ.175190/22-07-2011 απόφαση, τροποποιείται και καθορίζεται στα τέσσερα Ευρώ και έξι λεπτά (4,06€) ανά μετακινούμενη κυψέλη. Η καταβολή της δαπάνης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ.153181/28-03-2011 απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. \

Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται:


α) ο αριθμός των μετακινουμένων μελισσιών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50, αλλά να μην ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των κατεχόμενων μελισσιών,
β) οι περιοχές τns μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου,
γ) ο συνήθης xpovos παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή,
δ) η πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσιών (περιφερειακή ενότητα, δήμος, θέση),
ε) η πιθανή χρονική περίοδος μετακίνησής τους και παραμονής τους εκεί (μήνες).
Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου και του σημείου μετακίνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Κρήτη και Εύβοια και των 20χιλιομέτρων για την υπόλοιπη Ελλάδα.
1. Επενδύσεις που αφορούν, υπό προϋποθέσεις, τον εκσυγχρονισμό ή/και την ίδρυση μονάδων:

Α) Τυποποίησης – Επεξεργασίας – Μεταποίησης Μελιού
Β) Παραγωγής Σακχαρωδών προϊόντων με βάση το Μέλι
Αναλυτικότερα στην κατηγορία αυτή επιδοτούνται οι επενδύσεις που αφορούν:

Εκσυγχρονισμό χωρίς αύξηση δυναμικότητας με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων τυποποίησης –επεξεργασίας – μεταποίησης – συσκευασίας μελιού.
Ίδρυση μικρών μονάδων τυποποίησης – συσκευασίας μελιού, μόνο σε ορεινές – νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στις μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης βιολογικού μελιού.
Ίδρυση – εκσυγχρονισμός – επέκταση – μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κ.λ.π.
Στις 23 Ιανουαρίου έκλεισε και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα 123Α του ΕΣΠΑ για την ίδρυση κέντρων τυποποίησης και επεξεργασίας μελιού.

Δυστυχώς στην παρούσα χρονική περίοδο δεν επιδοτείται η έναρξη του μελισσοκομικού επαγγέλματος, ούτε για εξοπλισμό, ούτε για μελισσοσμήνη. Ωστόσο αναμένονται νέα προγράμματα μέσα στο 2012-2013 βάσει των ευρωπαικών πακέτων στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

Απαραίτητη θα θεωρείται η παρακολούθηση σεμιναρίων μελισσοκομίας και η απόκτηση βεβαίωσης συμμετοχής σε ανάλογα σεμινάρια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος κρατικός φορέας πιστοποίησης μελισσοκομικών σεμιναρίων και έτσι η οποιαδήποτε βεβαίωση μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη αν περιγράφει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
πήγη/ellinikomeli




Δεν υπάρχουν σχόλια: