Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ, ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ.


Κάθε κατηγορία έχει τις εξής ιδιομορφίες που την κάνει να ξεχωρίζει απ' όλες τις άλλες:


Θυμαρίσιο: Έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μηνών από την παραγωγή του.


Πορτοκαλιάς: Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, σ' έναν με δύο μήνες. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο, μετατρέπεται σε ασπριδερό μετά την κρυστάλλωσή του.


Ηλιάνθου: Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι που κρυσταλλώνει σε έναν με δύο μήνες. Στην κρυσταλλική του μορφή είναι κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ποιότητα της διατροφής μας.



Ερείκης : Ονομάζεται και "Σουσουρίσιο". Θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, γι' αυτό και διατίθεται κύρια από καταστήματα Υγιεινής Διατροφής. Έχει οσμή και γεύση χαρακτηριστική που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές. Κρυσταλλώνει γρήγορα, σε έναν με τρεις μήνες. Είναι σκοτεινόχρωμο ενώ μετά την κρυστάλλωσή του λαμβάνει μια κοκκινωπή εμφάνιση.

Καστανιάς: Είναι ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Έχει έντονο άρωμα που αρέσει και γεύση που ελάχιστα πικρίζει. Κρυσταλλώνει αργά σε ένα με δυο χρόνια.


Πευκόμελο: Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, είναι Πευκόμελο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι' αυτό και δεν αρέσει στη γεύση. Είναι από τις κατηγορίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Επίσης έχει τις λιγότερες θερμίδες.


Βαμβακίου: Ανοιχτόχρωμο μέλι που μετατρέπεται σε ασπρουδερό μετά την κρυστάλλωσή του. Η κρυστάλλωση γίνεται σ' ένα με δύο μήνες από τότε που παράγεται.



Πολύκομβου: Σκοτεινόχρωμο μέλι. Η γεύση του δεν αρέσει ιδιαίτερα και γι' αυτό δεν συναντάται ως αμιγές μέλι στην ελληνική αγορά. Είναι πλούσιο σε ένζυμα και προσφέρεται για ανάμιξη μ' άλλα είδη μελιού.



Ελάτης: Μια από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού που παράγεται στη χώρα μας. Έχει γεύση που αρέσει και στον πιο
απαιτητικό καταναλωτή.
Παραμένει ρευστό σχεδόν για πάντα.
Γράφει η Βάσια Μανίκα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ασθένειες ακμαίων μελισσιών: Χρόνια παράλυση

Χρόνια παράλυση
Αίτιο: Ιός της χρόνιας παράλυσης.

αρχείο λήψης (6)Παθογένεση:

Οι μέλισσες μολύνονται κύρια με τροφή ή και με μόλυνση από το σπάσιμο των τριχών της επιδερμίδας όταν σκορπίζονται στην κυψέλη από έλλειψη χώρου.

Εποχιακά: Περισσότερο την Άνοιξη.

Παράγοντες: Έλλειψη χώρου.



Συμπτώματα: Σε 2 μορφές:

Δεν μπορούν να πετάξουν και σέρνονται μπροστά στην κυψέλη.
Κουβαριάζονται στα χόρτα.
Τρεμούλιασμα και παράλυση των πίσω φτερών.
Διογκωμένη κοιλιά.
Δυσεντερία.
Χάνουν το τρίχωμα στο θώρακα και την κοιλιά, γίνονται γυαλιστερές.
Οι προσβεβλημένες φαίνονται μικρότερες και δέχονται επιθέσεις από τις δυνατές, μπορούν όμως να πετούν.


Αντιμετώπιση:
Δεν υπάρχει φάρμακο. Τροφοδότηση μελισισών και επιλογή ανθεκτικών μελισσιών.