Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

μέλι ελάτου και βασιλικό πολτό στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Η σιδηροπενική αναιμία έχει συνήθως τις ρίζες της στην κατανάλωση τροφών με μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως και στις τακτικές απώλειες μικρών ποσοτήτων αίματος
Παρατηρείται επίσης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επειδή αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού, καθώς και στην παιδική ηλικία λόγω της μεγάλης και γρήγορης ανάπτυξης του οργανισμού. Άλλα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνουν απώλεια αίματος από επιπλοκή κάποιου έλκους του στομάχου ή άλλες αιματολογικές παθήσεις. Ο οργανισμός έχει αποθήκες σιδήρου στο σώμα και γι' αυτό μπορεί να αντισταθεί ένα χρονικό διάστημα στην έλλειψή του. Σύντομα όμως αυτές μπορεί να εξαντληθούν και να παρατηρηθεί η αναιμία.
Στην πρόληψη της αναιμίας αλλά και στην αντιμετώπισή της παίζουν σοβαρό ρόλο οι διατροφικές επιλογές. 
Από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα στα οποία ο σίδηρος είναι άμεσα απορροφήσιμος, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα στα οποία ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, και εκεί χρειάζεται σχετική βοήθεια από τη βιταμίνη C. Επίσης, το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο, με αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται πηγή σιδήρου με πηγή ασβεστίου, απορροφάται κυρίως το ασβέστιο.
Πώς όμως το μέλι μποεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και αν προλάβουμε την σιδηροπενική αναιμία;
H αξία του μελιού έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Για παράδειγμα στους αιγυπτιακούς παπύρους , πριν από 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο,ενώ στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στη καθημερινή τροφή υπάρχει το γάλα και το μέλι.
Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν που περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά παρά τη γνωστή σύνθεση.
Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου.
Ο συνδυασμός της γύρης με γνήσιο μέλι ελάτου και βασιλικό πολτό είναι από τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου και είναι αποτελεσματικό για τις παρενέργειες δυσκοιλιότητας που έχουν όλα τα συμπληρώματα σιδήρου της αγοράς. Αν συνδυαστούν με χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, παντζαριου, μήλου και μυρτιλων, τότε εχετε μια βόμβα σιδήρου που κανένα σκεύασμα της αγοράς δεν μπορεί να συναγωνιστεί.

ΠΗΓΗ: ygeianews.gr

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για το υπαίθριο εμπόριο

«Κυρίες και Κύριοι,
Η υιοθέτηση μέτρων για να έχει πρόσβαση ο έλληνας καταναλωτής σε καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα και να υπάρχειμεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, είναι ίσως η πιο ουσιώδης κοινωνική πολιτικήπου μπορούμε σήμερα να ασκήσουμε.
Γι” αυτό πήραμε μέτρα όπως ήταν: οι νέες αγορανομικές & υγειονομικές διατάξεις, η διεύρυνση των εκπτωτικών περιόδων και το άνοιγμα της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών στο ευρύ κοινό.
Γι” αυτό και με αποφασιστικότητα προωθήσαμε τον πρόσφατο πολυνόμο που ενισχύει τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της αγοράς, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ώστε να λειτουργήσει ομαλότερα η αγορά σε τομείς και προϊόντα, όπως:
π.χ. στο ψωμί, τα απορρυπαντικά, το γάλα, τα ΜΗΣΥΦΑ και να αρθούν τα εμπόδια στα δομικά υλικά και τον τουρισμό.
Δεν υποκύψαμε στις πιέσεις, γιατί αυτό ήταν το καθήκον μας απέναντι στους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης.
Σήμερα, με βάση τον προγραμματισμό μας, παρουσιάζουμε το νέο νομοσχέδιο για τον  εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.
Θέλουμε  να τις καταστήσουμε πιο προσιτές:
τόσο στους παραγωγούς και τους εμπόρους που θέλουν να δουλέψουν ελεύθερα σε μια σύγχρονη αγορά με σαφείς κανόνες
όσο  και  τους καταναλωτές που δικαιούνται καλύτερη ποιότητα και τιμές.
 
Έχουμε λάβει υπόψη τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να βάλουμε μια τάξη.
Τι προσφέρει λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο αυτό;
Κωδικοποιείται όλη η νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο.
 
 
Σε ένα νόμο θα περιλαμβάνονται πλέον όλες οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές και τις βιολογικές αγορές.
Το ίδιο ισχύει και για τις άδειες που χορηγούνται στους πωλητές, τις άδειες στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου (με όχημα) , το καθεστώς των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών και τις εμπορικές εκθέσεις.
Συγκεντρώνονται 15 νομοθετήματα σε ένα νόμο, ώστε εύκολα και με ασφάλεια δικαίου, ο καθένας στο εξής θα γνωρίζει τί ισχύει, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών.
2.      Οι θέσεις των πωλητών στους τόπους εμπορίου, θα αποφασίζονται με ετήσια δημόσια κλήρωση, παρουσία Δικαστικού, βάσει και των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Το μέρος όπου στήνεται ο πάγκος ενός πωλητή σε μια λαϊκή, παίζει σημαντικό ρόλο και μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένα περιθώρια παρερμηνειών ή και υπόνοιες για συναλλαγές.
Γι” αυτό  δημιουργούμε ένα απλό, αλλά και διαφανές πλαίσιο κατανομής των θέσεων -στις οποίες θα εναλλάσσονται οι πωλητές κάθε χρόνο.
3.      Επιτρέπονται περισσότερα προϊόντα στις λαϊκές αγορές , ενώ οι επαγγελματίες θα μπορούν να συνδυάζουν κατηγορίες προϊόντων που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα, βάσει και των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Δηλαδή, θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στις αγορές αλλά και διευκόλυνση για τον καταναλωτή, καθώς πλέον στις λαϊκές θα βρίσκει κανείς και άλλα προϊόντα όπως π.χ. αλλαντικά, ζυμαρικά παραδοσιακού τύπου κλπ.
Ταυτόχρονα, θα επηρεασθούν θετικά και οι τιμές καθώς οι επαγγελματίες, συνδυάζοντας πλέον κατηγορίες προϊόντων,  θα επιτύχουν οικονομίες κλίμακος.
4.      Ρυθμίζεται ο σαφής χωροταξικός διαχωρισμός, μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, στις λαϊκές, προστατεύοντας τον ανταγωνισμό.
 
Όπως γνωρίζετε, οι άδειες δίνονται είτε σε παραγωγούς είτε σε επαγγελματίες πωλητές που δεν είναι παραγωγοί, με κοινωνικά κριτήρια.
 
Στο εξής, αλλού θα στήνονται οι πάγκοι των παραγωγών που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και αλλού των επαγγελματιών -και με διαφορετική σήμανση- για να ισχύει ο ανταγωνισμός μεταξύ ίδιων ομάδων πωλητών  και να ξέρει ο καταναλωτής τί αγοράζει και από ποιον.
 
5.      Θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις και για πρώτη φορά και ποινικές κυρώσεις, για λόγους προστασίας του καταναλωτή, αλλά και του νομίμου εμπορίου.
 
Μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε υψηλή την ποιότητα των προϊόντων που διακινούνται στο υπαίθριο εμπόριο, γι” αυτό π.χ. όποιος διαθέτει μη ασφαλή τρόφιμα θα τιμωρείται με τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση.
 
Ταυτόχρονα, εισάγουμε σοβαρές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες π.χ. όποιος απασχολεί υπάλληλο με «μαύρη εργασία» θα έχει ποινή τουλάχιστον 3 μηνών, ενώ όποιος πουλάειχωρίς άδεια ,φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους -ενώ πριν υπήρχε μόνον διοικητικό πρόστιμο.
 
6.      Εισάγεται ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου  για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
 
Στις αρχές κάθε μήνα, οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών υποχρεούνται επί ποινή εκπτώσεως από το αξίωμά τους,  να αποστέλλουν συγκεκριμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου. (ΣΥΚΑΠ)
Τα στοιχεία αυτά αφορούν: το είδος των αδειών που χορηγήθηκαν, τον αριθμό των θέσεων πωλητών, τα διακινούμενα προϊόντα , τους ελέγχους που έγιναν και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.
Με την ηλεκτρονική βάση, εξασφαλίζεται διαφάνεια που προστατεύει προληπτικώς το νόμιμο εμπόριο, αλλά δίνει και την ευκαιρία στο ΣΥΚΑΠ να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση όπου διαπιστώσει πρόβλημα.
Σημειώνω πως το ΣΥΚΑΠ κατά το 2013 καταγράφει σημαντική πρόοδο: έγιναν 131.349 έλεγχοι(αύξηση 431% σε σχέση με το 2012), ενώ κατασχέθηκαν 10.793.372 προϊόντα (αύξηση 425 %).
Τώρα, η προσπάθεια κατά του παραεμπορίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι έξι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο δίνεται σήμερα για διαβούλευση και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα σταλεί στη Βουλή για να ψηφισθεί.
 
Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Σκορδάς, θα απαντήσει σε ερωτήσεις σας, σχετικά με το νέο πλαίσιο.
 
Και με αυτή τη δράση, λοιπόν, αποδεικνύουμε πως η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες έτσι ώστε, σε όλους τους τομείς της αγοράς -στο ένα μετά τον άλλο-  να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.
 
Αυτό είναι το καθήκον μας ,απέναντι στους Έλληνες σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης, σε όσους σήμερα θέλουν να δημιουργήσουν, σε όσους πλέον ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Σας ευχαριστώ».

http://www.mindev.gov.gr/?p=14914