Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ασφόδελος - Σφερδούκλι (Asphodelus)


Το εντυπωσιακό με το άνθος του φυτού είναι η αντίθετη κατεύθυνση (προς τα επάνω ) των τριών πετάλων και (προς τα κάτω ) του ενός πετάλου και των αναπαραγωγικών οργάνων του φυτού.Αυτά τα πολυετή φυτά της οικογένειας των λιλιειδών(Liliaceae) είναι ενδημικά της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Πάνω από 12 είδη του φυτού βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια μεγάλη περιοχή που επεκτείνεται από την Μεσόγειο ως την Ινδία.Aς τα γνωρίσουμε..Ο κοινός ασφόδελος συναντάται σε λιβάδια, αλλά και σε άγονες και έρημες περιοχές πετρώδεις τοποθεσίες, συχνά σε μεγάλους πληθυσμούς.Η παρουσία μεγάλου αριθμού ασφόδελων σε μία περιοχή στην πραγματικότητα μας δείχνει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ερημοποίηση. Αυτό συμβαίνει σε αρκετά μέρη στα νησιά και την Κρήτη. Τα μέρη αυτά είναι καταταλεπωρημένα από τις πυρκαγιές, την υπερβόσκηση (από κατσίκια κυρίως) και από την διάβρωση.Σε αυτά συνήθως απαντούν ασφύδελοι και σκιλλοκρεμμύδες, επειδή αμφότερα έχουν πλούσιο ριζικά σύστημα, στο οποίο αποταμιεύουν τον χειμώνα νερό και θρεπτικές ουσίες και έτσι μπορούν να επιζήσουν κατά την μακρά περίοδο της ξηρασίας (καλοκαιρι- φθινόπωρο).Ο Ασφόδελος είναι φυτό βολβώδες, πολυετές με βλαστό κυλινδρικό, κούφιο, διακλαδισμένο στην κορυφή.Ο ασφόδελος έχει ένα πλούσιο ριζικό σύστημα, το οποίον αποτελείται από πολλούς, κυλινδρικού σχήματος, κοντόχονδρους κονδύλους, οι οποίοι περιέχουν άμυλο και δι’ αυτό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν ως τροφή και για τον άνθρωπο, όπως συνέβη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944).Τα φύλλα του είναι επιμήκη, τριγωνικά και συγκεντρωμένα στην βάση του φυτού. Ο ασφόδελος δεν τρώγεται από τα πρόβατα και τις κατσίκες γιατί οι βλαστοί του έχουν μικρές κρυστάλλινες βελόνες. Αυτό εξηγεί τη μεγάλη εξάπλωση του φυτού. Τα άνθη έχουν πέταλα λευκά με κοκκινωπή νεύρωση στην μέση, σε επάκριους βότρεις. Παρότι τα άνθη του μεμονωμένα ή σε μακροφωτογράφηση φαίνονται ενδιαφέροντα, στην φύση η παρουσία των ασφόδελων μέσα στο πετρώδες τοπίο και με την σχοινοειδή μορφή των βλαστών του δεν συνιστά ευχάριστο θέαμα. Ίσως γι' αυτό οι αρχαίοι συνέδεσαν το φυτό με τον Κάτω Κόσμο και το είχαν ως σύμβολο πένθους.Κατά την μυθολογία αποτελούσε έμβλημα του θεού Διόνυσου. Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» έσπερναν τον ασφόδελο στους τάφους, γιατί νόμιζαν ότι οι ψυχές τρέφονταν με τους κονδύλους τους. Τα λουλούδια του αποτελούσαν πρότυπο λησμονιάς. Το όνομα ασφόδελος έχει ελληνική ρίζα και σημαίνει σκήπτρο.Οι ρίζες του φυτού ξεραίνονται και βράζονται σε νερό, παράγοντας μια κολλώδη ουσία που σε μερικές χώρες ανακατεύεται με δημητριακά ή πατάτες για να φτιαχτεί ασφοδελόψωμο. Στην Ισπανία και σε άλλες χώρες οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν τροφή ζώων, ειδικά στα πρόβατα. Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής τα γουρούνια τα άγρια γουρούνια τις τρώνε με λαιμαργία. Στο Ιράν, ένα είδος κόλας παράγεται από τους βολβούς του ασφοδέλου, οι οποίοι πρώτα ξεραίνονται και μετά αλέθονται.
Από την καρδιά των φύλλων βγαίνει κατά τα μέσα του Φλεβάρη με αρχές του Μάρτη, ένα στέλεχος που από την μέση και πάνω καταλήγει σ' ένα σύνολο με άνθη αρκετά εντυπωσιακά κωδωνοειδή – αστεροειδή, λεπτά με έξη πέταλα.Τα άνθη του περιέχουν νέκταρ και γύρη.Είναι ένα αξιόλογο μελισσοκομικό φυτό. οι παλιοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν τα ξηρά στελέχη του όταν έκαναν τις παραφυάδες στα πήλινα διψέλια. Οι μέλισσες τον προτιμούν και τον τιμούν ιδιαίτερα. Αν παρατηρήσετε τις μέλισσες που κουβαλούν γύρη τότε θα δείτε τα πορτοκαλί-κόκκινα μπαλάκια που κουβαλούν και προέρχονται από τον ασφόδελο. Επίσης πλούσια είναι και η συνεισφορά του σε νέκταρ.Λέγεται ότι αν δουλέψει ο ασφόδελος βοηθάει τα μελίσσια να αναπτυχτούν τόσο πολύ που μετά αυτά εκμεταλλεύονται όλες τις ανθοφορίες της άνοιξης, και καθώς είναι δυνατά μας δίνουν τελικά καλές ποσότητες ανθόμελο στα τέλη της άνοιξης.

Χρήσεις πέραν της μελισσοκομίας:Επειδή το μακρύ του στέλεχος είναι μαλακό, παλιά τα παιδιά κατασκεύαζαν μ' αυτό ανεμόμυλους, που τους αναρτούσαν το καλοκαίρι πάνω στα δώματα.Με τα φύλλα του γέμιζαν στρώματα, ευτελές υλικό για τους φτωχούς.Παλαιότερα, σε εποχές δύσκολες (πόλεμοι, φτώχεια κτλ), οι άνθρωποι συνέλεγαν του τρυφερούς και λείους ανθοφόρους βραστούς και τους κατανάλωναν ως τροφή, συνήθως βραστούς. Οι βολβοί του παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως τροφή από τους φτωχούς.Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητική ουσία, για την παρασκευή αλκοόλ αλλά και ως αλοιφή κατάλληλη για κάθε πληγή.Χρησιμοποιείται για την κατασκευή στρωμάτων για τα πρόβατα σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως αγριοδυόσμος, κόνυζα ή μυρμηγκοβότανο, γιατί από αυτά φεύγουν τα ζωύφια.Αναφορικά με τα πρόβατα που κολλούσαν ψείρες ή τσιμπούρια, έβραζαν τις ρίζες και περιέλουζαν το ζώο με το χλιαρό νερό σε όλο το σώμα, αφού είχαν ξύσει το μαλλί από το κεφάλι ως τη ράχη.
Στην χώρα υπάρχουν 4 είδη του γένους Asfodelus
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η Ασφοδελίνα η κιτρίνη (Ashpodeline lutea). Απαντά στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και οι βλαστοί της φθάνουν το ύψος του 1,50 μ. Οι βλαστοί είναι λεπτοί, τα φύλλα λεπτά και βραχεά και τα άνθη κίτρινα. Ζει στη νήσο Ρόδο, στα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου και στην Κρήτη. Ανθίζει την άνοιξη ,αλλά και στην Βόρειο Ελλάδα,Κικλίς,όρος Παικο και αλλού(Μάρτιος-Απρίλιος).





Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ανοιξιάτικο Ρείκι

Το Ανοιξιάτικο Ρείκι ή Ασπρόρεικο (white heather/tree heath=Erica arborea) είναι αγγειόσπερμο, αυτοφυές αειθαλές θάμνος (με ένα τυπικό ύψος περί του 1-4m με πολυάριθμα μικρά άσπρα –κρεμ λουλουδάκια) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών (Ericacaea) του γένους Ερείκης (Erica). Το φυτό αυτό προτιμά όξινα εδάφη.

Το Ανοιξιάτικο Ρείκι (white heather/tree heath=Erica arborea) είναι αγγειόσπερμο, αυτοφυές αειθαλές θάμνος (με ένα τυπικό ύψος περί του 1-4m με πολυάριθμα μικρά άσπρα –κρεμ λουλουδάκια) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών (Ericacaea) του γένους Ερείκης (Erica). Το φυτό αυτό προτιμά όξινα εδάφη.Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα με εντυπωσιακή ανθοφορία, ανθεκτική στις βροχές. Προσφέρει νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες (άσπρη-κρέμ σε χρώμα) για την ανάπτυξη του μελισσιού και για πρώιμους τρυγητούς.

Ανθίζει από μέσα-τέλη Φεβρουαρίου (παραθαλάσσια- ζεστά μέρη) μέχρι και τον Μάιο σε κάποια σημεία(ορεινά μέρη). Διεγείρει το μελίσσι για ωοτοκία δηλαδή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό λόγο της γύρης που προσφέρει. Αν έχει διάρκεια η ανθοφορία του και έχει ρίξει πολλές βροχές το φθινόπωρο και το επιτρέψει και ο καιρός την ώρα της ανθοφορίας δίνει αρκετό νέκταρ και αν περισσεύει στο μελίσσι μπορούμε να χτίσουμε και νέες κηρήθρες.

Πολλές φορές οι μελισσοκόμοι ενοχλούνται από το μπλοκάρισμα των πλαισίων από γύρη του ασπρόρεικο γιατί δεν αφήνει χώρο για γόνο και μέλι και έτσι για να ξεμπλοκάρει το μελίσσι τοποθετούν γυρεοπαγίδες.Το μέλι της ρεικιάς είναι γλυκό σε γεύση και αρωματικό έχει κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα, πλούσιο σε θρεπτική αξία για τον άνθρωπο αλλά έχει μόνο ένα μειονέκτημα! Κρυσταλλώνει αρκετά γρήγορα σε διάστημα ενός μηνός και λιγότερο.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ

Υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία είναι οι αγρότες που το 2013 είχαν ακαθάριστα έσοδα από αγροτικές εργασίες άνω των 10.000 ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η αναλυτική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και πτηνοτρόφων που θα πρέπει να τηρούν βιβλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση:

- από 1.1.2014, απαλλάσσονται, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κλπ), που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000). 

Τα ίδια ισχύουν και για φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους κλπ) που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση, κατά τα ανωτέρω. Τα παραπάνω κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή θα πρέπει να συντρέχουν και τα δύο προκειμένου να απαλλαγεί ο αγρότης από την τήρηση βιβλίων.

Παράδειγμα1:

Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που πραγματοποίησε το 2013 ακαθάριστα έσοδα 12.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 4.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα ενταχθεί σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, δεδομένου ότι δεν πληρούνται και τα δύο προαναφερόμενα κριτήρια.

Παράδειγμα 2:

Φυσικό πρόσωπο, που κατά τη χρήση 2013 δεν πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση, έλαβε όμως για τη χρήση αυτή δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 6.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία εσόδων εξόδων.

-οι αγρότες που θα ενταχθούν σε απλογραφικά βιβλία θα πρέπει έως τις 20 Μαρτίου να υποβάλουν σχετική δήλωση μεταβολής στην εφορία. Για όσους θα ενταχθούν σε διπλογραφικά βιβλία η σχετική προθεσμία είναι η 15η Φεβρουάριο.

-στην περίπτωση που οι αγρότες παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση ασκούν και άλλη δραστηριότητα πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, για την ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων θα κριθούν αυτοτελώς για κάθε δραστηριότητα (αγροτική-λοιπές). Σημειώνεται ότι η διάθεση, από τους αγρότες, των προϊόντων τους, στις λαϊκές αγορές θεωρείται ξεχωριστή δραστηριότητα, από εκείνη της διάθεσης αυτών από το χωράφι τους, πλανοδίως, ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο εκτός λαϊκών αγορών.

Παράδειγμα 1:

Αγρότης, ο οποίος ταυτόχρονα με την αγροτική του εκμετάλλευση εκμεταλλεύεται και καφενείο, ο οποίος, κατά τη χρήση 2013, πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα, από την εκμετάλλευση του καφενείου 4.500 ευρώ και από την αγροτική του εκμετάλλευση 10.500 ευρώ, από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση και όχι για την εκμετάλλευση του καφενείου.

Παράδειγμα 2:

Αγρότης, ο οποίος πωλεί τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές και εκτός αυτών, κατά τη χρήση 2013, πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις του στη λαϊκή αγορά 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ από τις χονδρικές του πωλήσεις εκτός λαϊκής αγοράς και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2.000 ευρώ. Από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία μόνο για τη δραστηριότητά του της διάθεσης των προϊόντων του στις λαϊκές αγορές και όχι για αυτή της διάθεσης των προϊόντων του εκτός λαϊκής αγοράς.

-Οι αγρότες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι δεν πληρούν τα δυο βασικά κριτήρια για την απαλλαγή τους από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, υποχρεούνται από 1.1.2014 να υποβάλλουν, στη Φορολογική Διοίκηση, δήλωση μεταβολής εργασιών (έντυπο Μ2), με την οποία θα δηλώσουν την ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων και την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και τις δραστηριότητες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης
.capital.gr

Συγκριτική παρουσίαση Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Tο μέλι που παράγεται στη χώρα μας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή τόσο πολύ,
ώστε να ικανοποιεί εντελώς διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις.
Eμείς σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες ποικιλίες και σας δίνουμε
τα χαρακτηριστικά τους, ώστε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μέλι,
να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Oι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές. Tα ανθόμελα, για παράδειγμα, περιέχουν υπολείμματα γύρης. Tα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Tα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο. Yπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση. Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%).

Πευκόμελο
Tο 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Eλλάδα προέρχεται από τα πεύκα. Tο πεύκο, μάλιστα, θεωρείται το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας. Oι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Eύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος και η Pόδος.
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Tο πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Mέλι ελάτης
Mία από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού. Ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση. Eίναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Yπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται στην Eλλάδα είναι ελατήσιο. Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Eυρυτανίας, της Πίνδου, του Oλύμπου, από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Aττική.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από τη Bυτίνα Aρκαδίας ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Mέλι καστανιάς
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Eλλάδας. Στη Mακεδονία, μέλι καστανιάς συλλέγεται κυρίως στη χερσόνησο του Αγίου Όρους.
Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Mέλι εσπεριδοειδώνTα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά) αποτελούν μια σημαντική πηγή νέκταρος για την παραγωγή μελιού. Tο μέλι εσπεριδοειδών (κυρίως το μέλι πορτοκαλιάς) είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Παράγεται κυρίως στα νησιά (Xανιά, Πόρο κλπ.), στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.
Γεύση: Eξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση.
Άρωμα: Έντονο, υπέροχο άρωμα.
Xρώμα: Aνοιχτό κίτρινο.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Θρεπτική αξία: Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες.

ΘυμαρίσιοΘεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.
Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Eρεικόμελο
Yπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι, έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. H ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (ή σουσούρα) είναι από τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Eλλάδας. Παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Φθινοπωρινό ερεικόμελο
Γεύση: Είναι πιο γευστικό από αυτό της ανοιξιάτικης ερείκης και διακρίνεται για τη δυνατή γεύση του.
Άρωμα: Xαρακτηριστικό, λεπτό άρωμα.
Xρώμα: Kοκκινωπό.
Kρυστάλλωση: Λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες) και γι’ αυτό δεν προσφέρεται για ανάμειξη με άλλα μέλια και για δημιουργία εμπορικών τύπων (χαρμάνια). Tο μέλι αυτό ξινίζει επίσης πιο εύκολα από τα άλλα είδη μελιού, γιατί έχει υψηλή υγρασία και μεγάλη περιεκτικότητα σε σακχαρομύκητες.
Θρεπτική αξία: Tο ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Aνοιξιάτικο ερεικόμελοTο μέλι αυτό, συγκριτικά με το φθινοπωρινό, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση. Xαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης.


Πως γίνεται το μέλι
Tο μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν με γλυκιά γεύση που παράγεται από τις μέλισσες με τη φυσική επεξεργασία του νέκταρος που μαζεύουν από τα λουλούδια. Tο νέκταρ είναι ένα υδατικό διάλυμα διαφόρων σακχάρων, τα οποία η μέλισσα μετατρέπει με φυσική επεξεργασία σε μια γλυκαντική ύλη που ονομάζουμε μέλι. Oι μέλισσες, επίσης, παράγουν μέλι και από τα μελιτώματα που μαζεύουν από τα ζωντανά μέρη του φυτού και από τις εκκρίσεις εντόμων που ζουν σε αυτά. Oι τύποι του μελιού καθορίζονται από την ποικιλία των φυτών ή των δέντρων από τα οποία οι μέλισσες απορρόφησαν το νέκταρ ή το μελίτωμα. Aυτό μπορεί να προέρχεται από ένα μόνο φυτό ή δέντρο ή από μείγμα φυτών και δέντρων.



Aνθόμελα ποικίλης ανθοφορίας
Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά είδη μελιού. O κύριος όγκος αυτής της παραγωγής στηρίζεται κυρίως στην ανοιξιάτικη ανθοφορία. Tα ανθόμελα έχουν ανοιχτό χρώμα και κρυσταλλώνουν πολύ εύκολα.

πήγη- www.vita.gr/diatrofi/article/1103/sygkritikh-paroysiash-poio-meli-einai-to-kalytero/

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΝΟΜΟΣ 1300/82 ΦΕΚ129/13-10-1982 ΓΙΑ ΖΩΟΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΖΩΟΚΤΟΝΙΑ

Νόμος υπ’ αριθ. 1300/82 ΦΕΚ/129/Τ.Α./13-10-1982 του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της ζωοκλοπής και ζωοκτονίας

Άρθρο 1
1. (Ζωοκλοπή). Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή
20.000 έως 1.000.000 δραχμών τιμωρείται η κλοπή ίππων, ημιόνων,
βοοειδών, βουβαλοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και κυψελών μελισσών ή
του περιεχομένου τους.
2. (Ζωοκτονία). Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται η θανάτωση, με πρόθεση, ζώων
της προηγούμενης παραγράφου καθώς και η καταστροφή η βλάβη κυψελών
μελισσών ή του περιεχομένου τους.
3. αν η πράξη της ζωοκλοπής ή της ζωοκτονίας έχει ως αντικείμενο ζώα που
βρίσκονται στον περίβολο ή σε στεγασμένο χώρο της οικίας του ιδιοκτήτη
τους ή σε ειδικό για τη φύλαξη αυτών περιφραγμένο χώρο ή αν τα ζώα
χρησιμοποιούνται για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη τους
επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
Άρθρο 2
 Αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η
ζωοκλοπή ή η ζωοκτονία τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική
ποινή 50.000 έως 1.000.000 δραχμών στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα, από κοινού.
β) Αν κατά τη τέλεση της πράξης χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας ή άλλης
παράνομης πράξης ή έγινε χρήση των μέσων αυτών για τη διατήρηση της
κατοχής των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων.
γ) Αν ο δράστης ( αυτουργός ή συμμέτοχος) οπλοφορούσε.
δ) Αν ο δράστης είναι κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και
δημοσίων γενικά κέντρων ή άλλος επαγγελματίας συναφών με τα παραπάνω
επαγγελμάτων.
Άρθρο 3
1. Με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού τιμωρείται
όποιος, με πρόθεση, κρύβει, αγοράζει, παίρνει ως ενέχυρο, ή για οποιοδήποτε
άλλο λόγο δέχεται ζώα ή σφάγια ή μέρη από σφάγια που προέρχονται από
ζωοκλοπή ή ζωοκτονία ή μεταβιβάζει σε άλλον την κατοχή τους ή συνεργεί
στη μεταβίβασή τους.
2. Αν ο υπαίτιος επιχειρεί τις παραπάνω πράξεις ως επάγγελμα, ή από συνήθεια,
ή η ζημιά που προκλήθηκε στον παθόντα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τότε
επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 2 αυτού του Νόμου.
3. Ζώα που προέρχονται από ζωοκλοπή κατάσχονται και αποδίδονται στον
ιδιοκτήτη τους, προσωρινά από την Αστυνομική Αρχή και οριστικά ύστερα
από απόφαση του Εισαγγελέα. Αν όμως ο ιδιοκτήτης του ζώου είναιάγνωστος, το ζώο παραδίδεται για τη φύλαξη σε μεσεγγυητή και για την τύχη
του αποφασίζει το Δικαστήριο.
4. Ολόκληρα τα σφάγια ή μέρη από σφάγια που προέρχονται από ζωοκλοπή ή
ζωοκτονία κατάσχονται και αποδίδονται στον ιδιοκτήτη του ζώου, αν είναι
γνωστός. Σε κάθε άλλη περίπτωση εκποιούνται με πρόχειρο διαγωνισμό με
φροντίδα της Αστυνομικής Αρχής. Το προϊόν της εκποίησης κατατίθεται στο
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Δικαστήριο αποφασίζει για την
τύχη του.
Άρθρο 4
1. Το αρμόδιο για την εκδίκαση της ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας Δικαστήριο,
αποφασίζει υποχρεωτικά και για την αποζημίωση του παθόντα λόγω κλοπής ή
θανάτωσης των ζώων του, χωρίς οποιαδήποτε προδικασία ακόμα και αν ο
παθών δε δήλωσε ότι παρίσταται ως πολιτικός ενάγων.
2. Το ίδιο δικαστήριο αποφασίζει υποχρεωτικά για τη χρηματική ικανοποίηση
του παθόντα λόγω ηθικής βλάβης. Το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης δε
μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο της αξίας του κλεμμένου ή
θανατωμένου ζώου.
3. Οι συμμέτοχοι ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας ευθύνονται εις ολόκληρο ο καθένας
με τους αυτουργούς για ολόκληρο το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης και
αποζημίωσης του παθόντα, τις ενδεχόμενες αποδόσεις και τα δικαστικά
έξοδα.
4. Αν τα πρόσωπα, υπό την επιμέλεια ή την εξάρτηση των οποίων βρίσκεται ο
νεότερος των 17 ετών ανήλικος, παραλείψουν υπαίτια να τον εμποδίσουν από
την τέλεση ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας, τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου
360 του Ποινικού Κώδικα και τις διακρίσεις που γίνονται σ΄αυτόν.
5. Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, σε περίπτωση καταδίκης τους
σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ευθύνονται ο καθένας για
ολόκληρο το της αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης του
παθόντα.
Άρθρο 5
1. Τα μεταφορικά μέσα ή ψυκτικοί χώροι που χρησιμοποιήθηκαν για τη
διάπραξη ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας ή για τη μεταφορά κλεμμένων ή
θανατωμένων ζώων ή τη συντήρηση προϊόντων ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας,
κατάσχονται και παραδίδονται στην πληρέστερη Τελωνειακή Αρχή για
φύλαξη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, εκτός αν η μεταφορά τους είναι
δυσχερής οπότε σφραγίζονται και παραδίδονται για φύλαξη στην πληρέστερη
Αστυνομική Αρχή, εφαρμόζονται δε σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι διατάξεις του
Τελωνειακού Κώδικα.
Αν δε καταστεί δυνατή η ανεύρεση και η παράδοση στην Τελωνειακή Αρχή
του μεταφορικού μέσου που κατασχέθηκε, τότε το δικαστήριο καθορίζει με
την καταδικαστική του απόφαση την αξία του μεταφορικού μέσου, που
εισπράττεται από τον καταδικασθέντα κατά τον ΝΕΔΕ.
2. Μαζί με τα παραπάνω μεταφορικά μέσα κατάσχονται και οι κρατικέςπινακίδες κυκλοφορίας αυτών, η άδεια κυκλοφορίας και η άδεια ικανότητας
οδηγού του δράστη. Αν επακολουθήσει καταδίκη, τα μεταφορικά μέσα
δημοσιεύονται και εκποιούνται κατά τις διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα,
και οι κρατικές πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και η άδεια ικανότητας του
οδηγού του δράστη αφαιρούνται και στέλνονται για κύρωση στην υπηρεσία
που τις χορήγησε.
3. Η αφαίρεση και η ακύρωση των παραπάνω αδειών αποτελεί κώλυμα για τη
Για τη χορήγηση νέας άδειας, πριν περάσει τριετία από την έκτιση της ποινής.
Σε περίπτωση υποτροπής το κώλυμα είναι ισόβιο.
4. Αν η ζωοκλοπή, η ζωοκτονία, ή η αποδοχή και η διάθεση προϊόντων
ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας έγινε από κρεοπώλες, εστιάτορες διευθυντές
Ξενοδοχείων και δημόσιων γενικά κέντρων ή άλλους επαγγελματίες συναφών
με τα παραπάνω επαγγελμάτων, κατά παράβαση της επαγγελματικής τους
υποχρέωσης, το Δικαστήριο, εφ΄όσον κατά του υπαίτιου απαγγέλλεται ποινή
στερητική της ελευθερίας, απαγγέλλει υποχρεωτικά και ανικανότητα για
άσκηση του επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από ένα μέχρι πέντε χρόνια
αν για την άσκηση αυτού απαιτείται άδεια της Αρχής. Η ανικανότητα αυτή
έχει σαν αποτέλεσμα την οριστική ανάκληση της σχετικής άδειας.
5. Κτηνοτροφικό δάνειο ή επιδότηση ή οικονομική ενίσχυση άλλης μορφής για
την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας από οποιοδήποτε φορέα ή φορολογική
απαλλαγή, δε χορηγείται στον καταδικαζόμενο για ζωοκλοπή ή ζωοκτονία
από το Κράτος πριν περάσουν τρία χρόνια από την έκτιση της ποινής. Μετά
δε την τελεσίδικη καταδίκη κηρύσσονται ληξιπρόθεσμες όλες οι οφειλές του
καταδικαζόμενου προς τους κρατικούς φορείς ή τράπεζες.
Οι τελεσίδικες αποφάσεις αυτές διαβιβάζονται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα
στην Αγροτική Τράπεζα για την εφαρμογή των οριζόμενων στη παράγραφο
αυτή.
Άρθρο 6
1. Η ζωοκλοπή και η ζωοκτονία διώκονται σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτα.
Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των αδικημάτων του άρθρου 2 είναι το
Πενταμελές Εφετείο.
2. Η καταδίκη για ζωοκλοπή ή ζωοκτονία επισύρει και την αποστέρηση των
δικαιωμάτων που περιέχονται στα άρθρα 59-65 του Ποινικού Κώδικα.
3. Ο καταδικαζόμενος για ζωοκλοπή ή για ζωοκτονία δικαιούται να ασκήσει το
ένδικο μέσο της έφεσης μόνο αν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τουλάχιστο
ενός έτους, χωρίς και να αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής.
Η ασκηθείσα έφεση εκδικάζεται εντός τετραμήνου από την άσκησή της.
 4. Η στερητική της ελευθερίας ποινή για ζωοκλοπή ή ζωοκτονία δε
μετατρέπεται
 σε χρηματική και εκτίεται εκτός της Εφετειακής Περιφέρειας του τόπου
 κατοικίας ή καταγωγής του καταδικασμένου.
5. Στους καταδικαζόμενους για ζωοκλοπή ή ζωοκτονία επιβάλλεται από το
δικαστήριο και η ποινή της εκτόπισης εκτός της Εφετειακής Περιφέρειας
του τόπου κατοικίας ή καταγωγής τους, για χρονικό διάστημα από έξι μήνεςμέχρι δύο χρόνια. Σε περίπτωση υποτροπής η εκτόπιση μπορεί να φτάσει
μέχρι 4 χρόνια.
Άρθρο 7
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών τιμωρείται όποιος με πρόθεση
ακρωτηριάζει ή με άλλο τρόπο βλάπτει ξένα ζώα που αναφέρονται στην
παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού.
2. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4 του νόμου αυτού
εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση ακρωτηριασμού ή βλάβης ζώων
Άρθρο 8
1. Στα εγκλήματα της ζωοκλοπής και της ζωοκτονίας όλοι οι αρμόδιοι για την
ανάκριση υπάλληλοι κάνουν τις οριζόμενες από τον Κώδικα Ποινικής
Δικονομίας ανακριτικές πράξεις και χωρίς παραγγελία του Εισαγγελέα, στον
οποίο όμως υποβάλλουν τη δικογραφία χωρίς υπαίτια βραδύτητα.
2. Η ανάκριση για τα παραπάνω εγκλήματα ολοκληρώνεται μέσα σε ένα μήνα
από τότε που θα περιέλθει η δικογραφία στον ανακριτή. Η προθεσμία αυτή
μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη μήνα με κοινή Πράξη του Προέδρου και
του Εισαγγελέα Εφετών.
3. Η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται το πολύ ένα μήνα μετά την
αμετάκλητη παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο και οι
προθεσμίες κλήτευσης στο ακροατήριο και οι προθεσμίες κλήτευσης στο
ακροατήριο συντέμνονται στο μισό.
Άρθρο 9
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και απώλεια του δικαιώματος για
χρηματική ικανοποίηση τιμωρείται ο κάτοχος του ζώου από τα αναφερόμενα
στο άρθρο 1 του νόμου αυτού ο οποίος δε καταγγέλλει στην αρμόδια Αρχή
μέσα σε 24 ώρες από τη διαπίστωση της τη ζωοκλοπή ή ζωοκτονία που έγινε
σε βάρος του.
2. Με φυλάκιση τουλάχιστο δύο μηνών τιμωρείται ο παθών και ο δράστης
 ζωοκλοπής και ζωοκτονίας, αν συμβιβαστούν με σκοπό τη συγκάλυψη του
 εγκλήματος.
3. Με ποινή φυλακίσεως τιμωρείται όποιος μεσιτεύει, διευκολύνει
παντοιοτρόπως
 ή υποδεικνύει στο ζωοκλέφτη τον τρόπο, τον τόπο ή τα μέσα της ζωοκλοπής ή
 του συμβιβασμού με τον παθόντα.
Άρθρο 10
1. Με αστυνομικές διατάξεις καθορίζονται οι υποχρεώσεις των κατόχων ζώωνκαι ποιμνίων ιδίως σε ότι αφορά τον εφοδιασμό τους με πιστοποιητικό
κατοχής των ζώων, την επιτήρηση των ποιμνίων και την διακίνησή τους κατά
τους θερινούς μήνες στις χειμερινές βοσκές και αντίστροφα, τον τόπο και τον
τρόπο τήρησης εγγράφων στοιχείων για την αυξομείωση των ποιμνίων, τον
τρόπο μεταβίβασης των ζώων και τον τόπο σφαγής αυτών όπου δεν υπάρχουν
ή δε λειτουργούν μόνιμα σφαγεία.
2. Με αστυνομικές διατάξεις καθορίζονται επίσης ο τρόπος και ο χρόνος
 σήμανσης των ζώων, όπως και άλλες σχετικές με τη σήμανση λεπτομέρειες
 σε περιοχές που κρίνεται το μέτρο αυτό απαραίτητο. Η σήμανση γίνεται με
 με φροντίδα των Δημάρχων ή Προέδρων Κοινοτήτων, που μπορούν να
 χρησιμοποιήσουν για το σκοπό αυτό Δημοτικούς και Κοινοτικούς
υπαλλήλους
 και όργανα της Αγροφυλακής, ή της Χωροφυλακής ή και ιδιώτες εάν αυτό
 είναι αναγκαίο.
3. Η δαπάνη για την προμήθεια των υλικών και μέσων σήμανσης βαρύνει τον
κρατικό προυπολογισμό.
4. Όποιοι παραβαίνουν τις παραπάνω αστυνομικές διατάξεις τιμωρούνται με
φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛ. ΜΑΓΚΑΚΗΣ

Εγκεκριμένα σκευάσματα εναντίον της βαρρόα στις ευρωπαϊκές χώρες




Δραστική ουσία
Εμπορικό σκεύασμα
Χώρες στις οποίες είναι εγκεκριμένο
Κουμαφώς (coumaphos)
Perizin, Checkmite plus
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία 
Τ-φλουφαλινέιτ
(Τ-fluvalinate)
Apistan, Varrotom, Mavrirol, Garbon PF-90
Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Γαλλία Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Ολλανδία,  Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία 
Φλουμετθριν
(Flumethrin)
Bayvarol strips
Varostop strips
Βουλγαρία, Eστονία, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία  Σλοβακία,  Πορτογαλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πολωνία, 
Αμιτραζ
(Amiraz)
Varidol, Apivar, Biowar, Varatraz, Varachet forte
Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία
Κυμιαζόλ
(cymiazol)
Απιτολ (Apidol)
Aυστρία
Θυμόλη , Μενθόλη, ευκαλυπτόλη
Apiguard, Thymovar, XY, ApilifeVar
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Eστονία, Ουγγαρία, Ολλανδία Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία,  Πορτογαλία, Πολωνία, Μάλτα, Tσεχία
Φορμικό οξύ
Formitol, formidol dosticky
Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία
Λάδι μέντας
Ecostop
Βουλγαρία
Acrinathine
Garbon PA 92
Tσεχία, Λιθουανία
Οξαλικό οξύ
Beevital hiveclean
Ρομανία, Ισπανία
3-p-cimenol
Mehpatika
Ρουμανία, Σλοβακία

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Κεντρί μέλισσας: Όπλο ενάντια σε AIDS και καρκίνο


Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η τοξίνη «μελιττίνη» που ανιχνεύεται στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστρέψει τον HIV χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τζελ που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού HIV.

Όπως εξηγούν, η μελιττίνη καταστρέφει κακοήθη κύτταρα και ορισμένους ιούς. Τελευταία, βρέθηκε ότι η τοξίνη αυτή καταστρέφει το εξωτερικό περίβλημα του HIV, αλλά και άλλων ιών, «σαν να ανοίγει κανείς τρύπες σε ένα σακί». Η χορήγηση μελιττίνης σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σημαντική βλάβη σε τέτοιους ιούς.

Σύμφωνα με τον Samuel A. Wickline, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών, «γνωρίζαμε ότι τα νανοσωματίδια, φορτωμένα με μελιττίνη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η σύνδεση αντικαρκινικών θεραπειών με το δηλητήριο της μέλισσας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2004 υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου».

Αυτό που φαίνεται να αποδεικνύεται τώρα είναι ότι η τοξίνη μελιττίνη χτυπά καίρια και τον HIV. Μάλιστα, τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα παραμένουν ανέπαφα. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια που είναι φορτωμένα με μελιττίνη δεν βλάπτουν τα κύτταρα αυτά αλλά στοχεύουν στον HIV.

Προκειμένου, μάλιστα, να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλούς χορήγησης της τοξίνης, οι ερευνητές προσέθεσαν στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων «προφυλακτήρες» έτσι ώστε όταν έρχονται σε επαφή με τα φυσιολογικά κύτταρα, τα νανοσωματίδια να αναπηδούν αντί να προσκολλώνται.

Αντίθετα, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του ιού HIV, οι προφυλακτήρες των νανοσωματιδίων δεν είναι λειτουργικοί. Όταν λοιπόν, ένα νανοσωματίδιο που είναι επικαλυμμένο με την τοξίνη της μέλισσας έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του HIV, την καταστρέφει.

Ενώ τα περισσότερα φάρμακα ενάντια στον HIV λειτουργούν αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, τα νανοσωματίδια μελιττίνης επιτίθενται σε ένα ζωτικό μέρος της δομής του.

Είναι επίσης θαυματουργή η αντικαρκινική συνέργεια του κεντριού της μέλισσας με την πρόπολη: Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων.

Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.

defencenet.gr

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μελισσοθεραπεία

Το μέλι αντιμετωπίζει τον σακχαρώδη διαβήτη:
Βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο στο σακχαρώδη διαβήτη. Βελτιώνει επίσης και τις ανωμαλίες του μεταβολισμού των λιπιδίων, περιέχει ενεργειακή μικροχλωρίδα του εντέρου που αυξάνει την ενεργειακή απόδοση της διατροφής και αλλάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων, του ξενιστή της. Τα μικρόβια του εντέρου έχουν μεγάλο αιτιώδη ρόλο στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι ολιγοσακχαρίτες του συμβάλλουν στην αντιδιαβητική δράση, και βοηθούν στην υγεία.
MB 55/54

Μέλι κατά μολυσμένων τραυμάτων:
Τα βακτήρια αποκτούν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά της μακροχρόνιας καταπολέμησης τους. Γι αυτό η προσοχή στράφηκε στην αντιβακτηριακή δράση του μελιού. Όταν απομονώθηκαν 50 στελέχη του βακτηρίου ψευδομονονάς, από μολυσμένες πληγές, σ’ αυτά δοκιμάστηκε η βακτηριοκτόνος δράση του μελιού και μάλιστα σε σύγκριση με διάφορα αντιβιοτικά και το Dettol. Όλα τα στελέχη βρέθηκαν να είναι ευαίσθητα στο μέλι. Ακόμη και ελάχιστη διάλυσή του στο 20% παρουσίασαν αναστολή. Όλα τα στελέχη θανατώθηκαν σε 12-24 ώρες ανάλογα με τη διάλυση του μελιού, ακόμη και αν είχε αραιωθεί με απιονισμένο νερό 5 φορές.

Και νέο συστατικό του μελιού με αντιμικροβιακή δράση:
Το 3-φαινυλο-γαλακτικό οξύ (PLA), είναι οργανικό οξύ, που βρίσκεται σε πολλά είδη μελιού και σε τρόφιμα, παράγεται από ζύμωση λακτοβακίλλων, που ζουν στον πεπτικό σωλήνα των μελισσών. Θεωρείται εξαίρετο αντιμικροβιακό, κατά των βακτηρίων και των μυκήτων και θα μπορούσε να προστεθεί σαν φυσικό αντιβιοτικό σε ζωοτροφές αντικαθιστώντας τα συνθετικά αντιβιοτικά.

Ο βασιλικός πολτός και η γύρη ανθέων:
Μειώνουν την απώλεια οστικού ιστού εξαιτίας οστεοπόρωσης.

Μέλι ενάντια καρκίνου:
Αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, είναι φυσικό προϊόν. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλώνει τα χρόνια τραύματα και έλκη και έχει πιθανή δράση ενάντια στον καρκίνο.
MB 58/54

Πρόπολη ενάντια στην περιοδοντίτιδα:
Μελέτη αξιολόγησης, με κλινικές και μικροβιολογικές παραμέτρους για την επίδραση της υπο – ουλικής εφαρμογής 20 ασθενών, που διαγνώστηκαν με χρόνια περιοδοντίτιδα και που κάθε ένας παρουσίαζε 3 όχι σε σειρά δόντια με βαθιούς θύλακες, έγινε δειγματοληψία υπο – ουλικής πλάκας, καταγραφή των κλινικών, ξέσμα δοντιού και ρίζας. Δυο εβδομάδες αργότερα, στις επιλεγμένες περιοχές έγινε μια από τις ακόλουθες επεξεργασίες: α) έγχυση ενός υδατο – αλκοολούχου διαλύματος προπόλης 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες (ομάδα Α), β) έγχυση ενός ψευδοφαρμάκου 2 φορές την εβδομάδα, για 2 εβδομάδες (ομάδα Β), γ) Καμία επέμβαση (ομάδα Γ). Τα κλινικά δεδομένα συλλέχθηκαν στην αρχή του πειράματος και μετά από 4, 6 και 8 εβδομάδες,
στην ομάδα Α: παρατηρήθηκε μείωση στο σύνολο των καταμετρημένων βακτηρίων (Ρ = 007), μία αύξηση των περιοχών με χαμηλά επίπεδα πληθυσμού < 105 cfu/ml του βακτηρίου πορφυρονομάς gingivalis (Ρ = 044) και αύξηση των σημείων που δεν εμφάνιζαν αιμορραγία κατά τη διερεύνηση με οδοντιατρικό εργαλείο.

Προπόλη ενάντια στην ονυχομυκητίαση:
Αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μυκήτων που σχετίζονται με την ονυχομυκητίαση, με διάλυμα 5,8 χιλιοστά του γραμμαρίου +1ml διαλύματος για ευαίσθητα και 12,25 χιλιοστά του γραμμαρίου +1 γραμμάριο διαλύματος, για τα πιο ανθεκτικά. Η προπόλη διαλύεται σε καθαρό οινόπνευμα και η μικροποσότητα που παίρνουμε είναι από αυτό το διάλυμα. Επομένως σ’ αυτά προσθέτουμε και επιπλέον αραίωση με νερό.~
MB 59/54-55

ΟΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΝΟΜΟΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ     ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                   ΠΕΡΙΟΧΗ

Ραυτογιάννης Νικόδημος 2631026467 6972143597                 Μεσολόγγι
Τριώτης Βασίλης (διασώστης ΕΚΑΒ) 6980107042                    Μεσολόγγι
Λιαροκάπης Θεόδωρος       2641046876 6973041712               Αγρίνιο
Αντωνίου Ανδρέας         6974704884                                     Θέρμο
Κακαρούνας Παύλος 6972881982 2641032156 6973587014      Αμφιλοχία
Αργύρης Αθανάσιος           6972557367                                 Αστακός


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Apifonda

Απιφοντα
1. Συσκευασίες:
Apifonda 12,5 κιλών, περιέχει πέντε συσκευασίες των 2,5 κιλών.dynato-apifonta
Apifonda 15 κιλών, block ενιαίο των 15 κιλών.
2. Σύσταση του ΑΠΙΦΟΝΤΑ:
Περιέχει ραφινέ ζάχαρη(καθαρή ζάχαρη χωρίς υπολλείματα ξένων ουσιών),φρουκτόζη,γλυκόζη,
μαλτόζη και μικρότερες ποσότητες άλλων ειδών ζαχάρων  και μόνο 8% νερό..
Το Apifonda αποτελείται από 2/3 μικροκρυσταλλική ραφινέ ζάχαρη και 1/3 διαλυμένη.
Το μείγμα αυτό περιέχει εκτός των ζαχάρων και το ΕΝΖΥΜΟ ΙΜΒΕΡΤΑΣΗ σε μικρές ποσότητες,
το οποίο υπάρχει επίσης και στον οργανισμό της μέλισσας.
Το ΕΝΖΥΜΟ αυτό προκαλεί ανεξαρτήτως θερμοκρασίας την διάσπαση της ζάχαρης έτσι, ώστε η πάστα του Apifonda να παραμένει
πάντα μαλακή και να παίρνεται πιο εύκολα από την μέλισσα.
Λόγω της μικροκρυσταλλικής δομής (1/10 του μεγέθους των κρυστάλλων της άχνης ζάχαρης) και το ότι οι κρύσταλλοι
περιβάλλονται από ένα λεπτό στρώμα σιροπιού, γίνεται η λήψη απευθείας από το στόμα της μέλισσας χωρίς να πρέπει
προηγουμένως οι κρύσταλλοι να λιώσουν.
Η σύσταση του Apifonda είναι ιδανική, έχει επιλεγεί βάσει των θρεπτικών αναγκών της μέλισσας και δεν περιέχει δεχτρίνες.
apifonda Προϊοντα
3. Πότε ταΐζουμε ΑΠΙΦΟΝΤΑ:
α) Χειμώνα.
Τα αποτελέσματα της χειμωνιάτικης διατροφής των μελισσών
με Απιφόντα είναι εμφανή
στην αύξηση του πληθυσμού του σμήνους και στην μεγαλύτερη
αποδοτικότητα σε μέλι την επόμενη χρονιά.
Η ειδική σύνθεση του Απιφόντα δεν επιτρέπει την κρυσταλλοποίηση των
χειμερινών αποθεμάτων που δημιουργεί
η μέλισσα στα κελιά της.
Ειδικά για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας το Απιφόντα μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα καθ' όλη
την διάρκεια του έτους.. Είναι πλήρως αφομοιώσιμο και δεν δημιουργεί περιττώματα. Έτσι αποφεύγεται η δυσεντερία.

60278936β). Άνοιξη.
Λόγω της εύκολης λήψης και του εύκολου μεταβολισμού το Απιφόντα στον οργανισμό της μέλισσας αυξάνει θεαματικά
τη γονιμότητα και το βαθμό επώασης με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των μελισσών με τελικό
αποτέλεσμα την καλύτερη εκμετάλλευση της περιόδου ανθοφορίας.
γ) Κάθε φορά που υπάρχει κενό ανθοφορίας.
Η ευκολία καθορισμού της αναγκαίας ποσότητας Απιφόντα για την διατροφή σε περιόδους μειωμένης ή ολοσχερούς έλλειψης ανθοφορίας, μειώνει τον κίνδυνο υποβάθμισης
της ποιότητας του μελιού από εναποθέσεις ζάχαρης.
diagramma copy
4. Επίδραση στην διάρκεια ζωής:
Το Απιφόντα επιμηκύνει αποδεδειγμένα τον χρόνο ζωής των μελισσών όπως φαίνεται στο διάγραμμα.
(βλέπε σχετική έρευνα των επιδράσεων του Απιφόντα στον χρόνο ζωής των μελισσών του Δρ. MAUZ. ERLANGEN Γερμανίας 1981).
 5. Αναπαραγωγή βασιλισσών και μελισσοσμηνών:
apifonta
Η θετική επίδραση του Απιφόντα σε όλες τις φάσεις αναπαραγωγής 
εκδηλώνεται ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή βασιλισσών
και νέων μελισσοσμηνών.
Με την ιδανική σύσταση του Απιφόντα αναπτύσσονται υγιή και δυνατά μελισσοσμήνη
με ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Επίσης αδύνατα μελισσοσμήνη αναλαμβάνουν με το Απιφόντα πολύ γρήγορα.
 απιφοντα