Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Λίγες πληροφορίες γύρω από το δηλητήριο της μέλισσας

Η Μελιτίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του δηλητηρίου των μελισσών. Το επίπεδο ποσοστού που εμπεριέχεται στο δηλητήριο των μελισσών είναι 50-60%. Η Μελιτίνη παρέχει πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Επιστήμονες στην Α...υστραλία ερευνούν και μελετούν την μοριακή δομή της Μελιτίνης για την ανάπτυξη θεραπείας ενάντια στον καρκίνο διότι παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες από άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας.
-Η Απαμίνη είναι ένα άλλο ενεργό συστατικό του δηλητηρίου των μελισσών που αξίζει της προσοχής μας. Η περιεκτικότητα του στο δηλητήριο είναι περίπου 1-2%. Η μεγάλη αξία αυτού του συστατικού είναι ότι χρησιμοποιείται η δράση των συστατικών του δηλητηρίου, για θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου.
-Ένα πεπτίδιο του δηλητηρίου της μέλισσας που καλείται MCD ανακαλύφθηκε πως μια από τις ιδιότητες του είναι ότι, σαν αντιφλεγμονώδες είναι 100 φορές πιο ενεργό από την υδροκορτιζόνη.
Πως λειτουργεί το δηλητήριο της μέλισσας;
-Τα διάφορα συστατικά του δηλητηρίου όπως είναι τα πεπτίδια έχουν δράση: αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, παρακινητική αγγειακή διαπερατότητα. Ρυθμίζουν επίσης το επίπεδο της κορτιζόνης του σώματος με την δράση τους στα επινεφρίδια. Αποδείχθηκε ότι το δηλητήριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ανακουφίζει από τους πόνους τους ανθρώπους που πάσχουν από ρευματικά και αρθρίτιδες.
-Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το δηλητήριο των μελισσών συμβάλει στα τριχοειδή αγγεία και στη μικρή αρτηριακή πίεση αφού αυξάνουν τη ροή του αίματος στα όργανα βελτιώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το μεταβολισμό των ανθρώπων. Δεδομένου επίσης ότι το δηλητήριο αυξάνει την ποσότητα της αιμογλοβίνης και των λευκοκυττάρων στο αίμα και μειώνει το πάχος των θρόμβων στο αίμα, γίνεται και είναι πολύ χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην θρομβοφλεβίτιδα.
-Το δηλητήριο ακόμη συμβάλει στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, παρέχει τονωτική επίδραση στους μυς της καρδιάς και μειώνει την πίεση αίματος. Βελτιώνει την γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών, της όρεξης, του ύπνου και την αύξηση της ζωτικότητας. Ενισχύει το σώμα και ανακουφίζει από τους πόνους, γιαυτό χρησιμοποιείται για την θεραπεία ρευματοειδών παθήσεων καθώς και της αρθρίτιδας. Άριστη επίδραση και καλά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί όταν χρησιμοποιήθηκε το δηλητήριο μελισσών για την θεραπεία της νευραλγίας και άλλων παθήσεων των νεύρων. Επίσης κάνει καλό και στους ανθρώπινους οργανισμούς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Το δηλητήριο της μέλισσας σαν συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές ασθένειες, σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα παρουσιάζει θαυμάσια αποτελέσματα. Πάντως η θεραπεία διαφόρων ασθενειών του ανθρώπου με τσιμπήματα από μέλισσες είναι παραδοσιακός και πολύ παλιός γνωστός τρόπος από πολλούς λαούς του πλανήτη.
-Δυο είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής, ο πόνος και το έντονο στρες των ασθενών στην αρχή των θεραπευτικών επισκέψεων.
-Μετά την χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας στην παραδοσιακή θεραπεία ασθενειών, τώρα χρησιμοποιείται και σαν συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής. Η Νέα Ζηλανδία πρώτη και η Αυστραλία δεύτερη στον κόσμο, είναι οι χώρες που κάνουν χρήση με μείγματα μελιού και δηλητηρίου μελισσών για διατροφικούς σκοπούς, πέρα από τις κρέμες και τις λοσιόν για το πρόσωπο και το δέρμα. Οι δόσεις των προϊόντων ρυθμίζονται ανάλογα με το άτομο.
-Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται και στα ζώα, είναι γνωστό ότι και τα ζώα πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμούς. Τα προϊόντα του δηλητηρίου φέρνουν την ανακούφιση στους πόνους και επιταχύνουν την διαδικασία ίασης και αποκατάστασης.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το φρέσκο νέκταρ και η γύρη έρχονται στην κυψέλη σε μεγαλύτερες ποσότητες, η βασίλισσα γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλλη περίοδο του έτους, καινούργιες κηρήθρες κτίζονται, ο αριθμός των κηφήνων αυξάνει, εμφανίζονται τα "ξεκινήματα" βασιλικών κελιών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν φυσική κατάληξη προς τα μέσα ή το τέλος του μήνα, τη σμηνουργία, για τον πολλαπλασιασμό του είδους.

        
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:
Η Μεγάλη δραστηριότητα και ανάπτυξη των μελισσιών σημαίνει πολλές εργασίες και απασχόληση για τον μελισσοκόμο. Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα.
Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή, είναι φυσικά η εξέλιξη της ανάπτυξης του σμήνους για τον πολλαπλασιασμό του και είναι δύσκολο να πάμε ενάντια στη φύση. Παρ' όλα αυτά, εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής σε μέλι το καλοκαίρι.
Ανάλογα με τις συνθήκες αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης, και φροντίζουμε για το χτίσιμο νέων βιολογικών κηρηθρών.
Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή νέων βασιλισσών, ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να  αντικαθιστά κάθε χρόνο το 1/3 των βασιλισσών των μελισσιών του. Ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο βασιλοτροφίας ή έναν αξιόπιστο βασσιλοτρόφο. Σας προτείνω όμως να ασχοληθείτε μόνοι σας με την βασιλοτροφία, οι χειρότερες βασίλισσες που θα βγάλετε θα είναι οι καλύτερες των περισσοτέρων βασιλοτρόφων που υπάρχουν στην αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις!
Φροντίζουμε επίσης τον Απρίλιο για την συλλογή του  βασιλικού πολτού, συλλογή γύρης και για τυχόν πρώιμο τρύγο. Η πορτοκαλιά και το ανοιξιάτικο πεύκο δημιουργούν αρκετές χρονιές τις προϋποθέσεις πρώιμου τρύγου. Το μέλι της πορτοκαλιάς, είναι από τα ευγευστότερα μέλια της χώρας μας. Δεν ενδείκνυται όμως στην βιολογική μελισσοκομία διότι  γίνεται χρήση παρασιτοκτόνων, και είναι δύσκολο να βρεθούν εκτάσεις με πορτοκαλεώνες που να είναι ενταγμένη στην βιολογική γεωργία. Το ανοιξιάτικο πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται μερικώς στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Απριλίου.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Χτίσιμο κεριών


Το λιώσιμο των παλιών κηρήθρων 
και το χτίσιμο ...


...νέων...
είναι μια διαδικασία, που ο μελισσοκόμος πρέπει να επαναλαμβάνει κάθε χρόνο.
Ο λόγος που πρέπει να γίνετε αυτό είναι, ότι οι κηρήθρες με τον καιρό αλλάζουν
χρώμα και από άσπρες που ήταν όταν τις πρωτο-έχτισαν οι μέλισσες
γίνονται μαύρες.
Αυτό οφείλεται στο κουκούλι που αφήνουν οι νέο-εκκολαπτόμενες μέλισσες .

Έτσι, η κηρήθρα από άσπρη

 (που είναι στην αρχή)
γίνεται ...
...κίτρινη ...
...καφέ ...

...και  τέλος...
...μαύρη .

Όσο περισσότερες γενιές μελισσών γεννηθούν από μια κηρήθρα, τόσο
περισσότερο αυτή θα μαυρίσει.
Όσο πιο μαύρη είναι μια κηρήθρα, τόσο λιγότερος χώρος υπάρχει
σε κάθε κελί για την επόμενη γενιά που θα εκκολαφτεί. Επομένως, όσο πιο μαύρες οι κηρήθρες,  τόσο πιο μικρές οι μέλισσες που εκκολάπτονται.
Επίσης, όσο πιο χρησιμοποιημένη είναι μια κηρήθρα, τόσο
περισσότερα σπόρια ασθενειών ...

...κρύβονται μέσα σ' αυτήν  ...

Τη δουλειά της αντικατάστασης των μαύρων κηρήθρων στη φύση
την αναλαμβάνει ο ...

...κηρόσκορος ...

ενώ στα μελίσσια μας, ο εκάστοτε μελισσοκόμος ...

Στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος δεν έκανε σωστό προγραμματισμό,
αναλαμβάνει...


...ο κηρόσκορος  ...


...again...!!!

Έτσι, καλό είναι να προγραμματίζουμε την αλλαγή των κηρήθρων μας,
ώστε κάθε χρόνο να αλλάζουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό
από αυτές χωρίς να αγχωνόμαστε .
  Αν υποθέσουμε, πως ο μέσος όρος ζωής των κεριών είναι 4 χρόνια
και πως η κάθε κυψέλη έχει 20 πλαίσια, κάθε χρόνο θα πρέπει
να αντικαθιστούμε σε κάθε κυψέλη ...

20 : 4 = .....
....5 (!!) από αυτά .

Πως γίνετε η αντικατάσταση; Αυτή τη δουλειά θα την αναλάβουν τα μελισσάκια μας. Εμείς απλώς βάζουμε πλαίσια με άχτιστα φύλλα κηρήθρας που έχουμε αγοράσει. 

Η καλύτερη εποχή για να χτίσουν τα μελισσάκια μας 
είναι η ...


...άνοιξη. 

Ένα από τα λάθη που μπορεί να κάνει ο νέος μελισσοκόμος είναι,
να μην εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο
(επειδή του περισσεύουν κάποιες κερήθρες από πέρυσι ) ...
και να προσπαθεί απεγνωσμένα να χτίσει ή να βρει να αγοράσει χτισμένα πλαίσια 
μες το ...


...καλοκαίρι ...  

 Οι πιο έμπειροι φυσικά εκμεταλλεύονται εκείνη την περίοδο για να φτιάξουν πλαίσια "καβάντζα", και τα κρατάνε καλά....

αποθηκευμένα...για όταν χρειαστεί .

Μόλις λοιπόν δυναμώσουν τα μελισσάκια μας, τους βάζουμε ένα άχτιστο πλαίσιο
και τα τροφοδοτούμε, για να τα βοηθήσουμε λίγο στο χτίσιμο. 

Αν δεν τους βάλουμε πλαίσιο, αυτά πάλι θα...


...χτίσουν...
( ακόμα και χωρίς τροφοδοσία )
Το θέμα είναι, εάν εμάς μας βολεύει η δική τους.... αρχιτεκτονική...

Αυτό που κάνουμε εμείς στο δικό μας μελισσοκομείο, για να μην έχουμε να τροφοδοτούμε ταυτόχρονα όλα μας τα μελίσσια και να χρειαζόμαστε κάθε φορά...


...φορτηγό για να μεταφέρουμε τη ζάχαρη, είναι :

Γνωρίζοντας ότι δεν χτίζουν όλα τα μελίσσια με τον ίδιο ρυθμό,
άλλα πάνε ...


...σφαίρα... 

ενώ άλλα ...


...σέρνονται... ( μιάου )
η αναλογία είναι ένα πολύ εργατικό ανά τέσσερα μέτρια,

 μια από τις δουλειές μας στις πρώτες επιθεωρήσεις αρχές της άνοιξης,
είναι να ανακαλύψουμε, 
ποιά μελίσσια είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη τάση στο...


... χτίσιμο...
ώστε να  τα εκμεταλλευτούμε.

Αυτά λοιπόν τα μελίσσια θα τα ονομάζουμε στο εξής...
...να σκεφτώ κάτι πρωτότυπο ...
... χμμμμμμμμ...
..."Χτίστες" !!!...

 και θα είναι αυτά, που θα αναλάβουν να μας χτίσουν όλα τα πλαίσια.

Τα μελίσσια αυτά ξεχωρίζουν γιατί είναι δεκάρια και από πληθυσμό...


...τούμπανα !

Τοποθετούμε λοιπόν σ' αυτά ένα με δύο άχτιστα πλαίσια στα σημεία 
που τελειώνει ο γόνος και αρχίζουν οι γύρες
(όσοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία μπορούν να
 βάλουν το πλαίσιο και σφήνα ανάμεσα στους γόνους ).

  Με την ανάλογη τροφοδοσία (1-1 και ενάμιση λίτρο την φορά), 
αυτά τα μελίσσια, μας χτίζουν περίπου ένα πλαίσιο την ημέρα 
(καμιά φορά και δύο ...). 
Μόλις χτίσουν το πλαίσιο, το βγάζουμε 
και βάζουμε το επόμενο.
Πρίν το βγάλουμε,
ΕΛΕΓΧΟ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕΣΑ !!!
Αν έχει γεννήσει, το αφήνουμε μέσα και αφαιρούμε κάποιο άλλο ή το τοποθετούμε σε μια άλλη κυψέλη για να την ενισχύσουμε.

---------------------------------------------------------------
Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε και αντικαθιστούμε εμείς τα πλαίσιά μας φίλοι μου...
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα χτισμένα πλαίσια  (όπως από παλιούς μελισσοκόμους που παρατούν τη μελισσοκομία)!!!
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ... 


...υποκρύπτουν ασθένειες !!!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ

Τα περισσότερα δείγματα μελισσών  που αναλύονται στο εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ από την Κρήτη είναι προσβεβλημένα από N. ceranaeμερικά από N. apis και άλλα από μικτή προσβολή των δύο. 
Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό μας καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Νοσεμίασης εάν δεν ληφθούν μέτρα υγιεινής που ενισχύουν την άμυνα του μελισσιού. 
Κυρίως θα πρέπει να γίνει καλή καταπολέμηση της βαρρόα. Μελίσσια με μεγάλο βαθμό προσβολής από βαρρόα, υποφέρουν πολύ περισσότερο από την  Νοσεμίαση. Αδύνατα μελίσσια θα πρέπει να συνενωθούν, παλιές κηρήθρες να απομακρυνθούν, και τα μελίσσια να κρατηθούν «στεγνά»  σε προσήλιο ξηρό και στεγνό μέρος. Μην συνενώνεται τα άρρωστα μικρά μελίσσια με άλλα για να μην γίνεται αιτία διάδοσης της ασθένειας Σε περίοδο απουσίας νέκταρος την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι τροφοδοτείστε τα μελίσσια διεγερτικά και το Φθινόπωρο, ιδιαίτερα όταν πάτε στα πεύκα φροντίστε οι μέλισσες να έχουν  πρωτεϊνική τροφή (γύρη, γυρεόπιττες, υποκατάστατα ή αντικατάστατα γύρης) ώστε να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους. Η απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της αρρώστιας. Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με οξικό οξύ (100 ml ανά όροφο για  8 ημέρες, αερισμός 48 ώρες), καυστική σόδα (0,5 κιλό  σε 50 λίτρα νερό, εμβάπτιση για 15 λεπτά, καλό ξέπλυμα) και με θέρμανση των κηρηθρών στους 49ο C για 24 ώρες. Οι κηρήθρες δεν πρέπει να έχουν μέλι όταν θερμαίνονται γιατί θα λιώσουν.

Για την διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική η μέθοδος δειγματοληψίας γιατί υπάρχει ανισοκατανομή των προσβεβλημένων μελισσών στην κυψέλη. Για τη σίγουρη διάγνωση, απαιτούνται 60 μέλισσες από την είσοδο (νεκρές ή συλλέκτριες) ή από το εσωτερικό της κυψέλης 10 μέλισσες από κάθε πλαίσιο.

Το ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ  είναι αποτελεσματικό αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται γιατί είναι αντιβιοτικό το οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση του. Τα  υπολείμματα που αφήνει στο μέλι  ανιχνεύονται εύκολα ως μεταβολίτες της φουμαγγιλίνης και είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία (Stanimirovic et al. (2007) Mutation Research 628:1-10). Οι μελισσοκόμοι προτρέπονται να μην χρησιμοποιήσουν φουμιντιλ.

Το Vita Feed Gold: Είναι φυσικό προιόν, εκχύλισμα από τεύτλα (Beta vulgaris cvaltissima. Χρησιμοποιείται στο σιρόπι σε αναλογία 10g/100 ml σιρόπι1 L σε κάθε μελίσσι χορηγείται ένα λίτρο θεραπευτικού σιροπιού την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Στο ζαχαροζύμαρο προστίθενται 100g σε κάθε 1 Κιλό ζαχαροζύμαρο. Διεγείρει τα μελίσσια για την εκτροφή νέου γόνου, ο ρυθμός αντικατάστασης των μελισσών είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό απωλειών και αυτό πιθανόν να συμβάλει στον περιορισμό της ασθένειας. Αποτελεσματικότητα στο σιρόπι 85%  Στο ζαχαροζύμαρο η αποτελεσματικότητά μειώνεται  τους χειμωνιάτικους μήνες στο 56%. Είναι φυτικό σκεύασμα δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Nosestat: Βουλγάρικο σκεύασμα το οποίο περιέχει ιωδιούχο κάλιο, Ιώδιο και φορμικό οξύ.  Χρησιμοποιείται τόσο στο σιρόπι (10g/100 ml) όσο και στο ζαχαροζύμαρο (5 ml  από την ανάμιξη σε κάθε 1  Κg ζαχαροζύμαρο). Στο σιρόπι η αποτελεσματικότητά του είναι μέτρια (68%) και στο ζαχαροζύμαρο μικρή (40%). Δεν αφήνει υπολείμματα στο μέλι.

Protofil: Σκεύασμα από Ρουμανία από φυτικό εκχύλισμα θυμαριού  κ.ά Χρησιμοποιείται στο σιρόπι σε αναλογία  20 ml/ L. Σε κάθε μελίσσι χορηγούνται  250 ml θεραπευτικού σιροπιού δύο φορές με ενδιάμεσα διαστήματα μιας εβδομάδας. Η αποτελεσματικότητα του είναι μικρή έως μέτρια και κυμαίνεται από 45 έως 73%. Είναι φυτικό σκεύασμα διεγείρει την εκτροφή του γόνου, η χρήση του δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Θυμόλη: Χρησιμοποιήθηκε στο σιρόπι σε αναλογία 1 γραμ. θυμόλη σε 15 λίτρα  σιροπιού. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία θανατώνει τους σπόρους της Νοσέμωσης. Από τις δοκιμές που έγιναν η θυμόλη στο σιρόπι βρέθηκε με μέτρια έως καλή αποτελεσματικότητα που κυμάνθηκε από 65% έως και 96%. Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θυμόλης οφείλεται κυρίως στην κατάσταση του μελισσιού και στην εποχή επέμβασης. Σχετικά μεγάλα μελίσσια, με άφθονη γύρη, καλή βασίλισσα την Άνοιξη αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα την ασθένεια από μικρά μελίσσια τα οποία στερούνται πρωτεϊνικής διατροφής  και δυνατότητες ανανέωσης του πληθυσμού τους. Η χορήγηση θυμόλης 6,25% στο σιρόπι δεν δημιουργεί προβλήματα υπολειμμάτων στο μέλι. Η ουσία προτείνεται για μελισσοκομική χρήση από τον Καν. 889/2008 για την Βιολογική Γεωργία.

Σκόρδο: Χρησιμοποιείται τόσο στο σιρόπι όσο και στο ζαχαροζύμαρο. Στο σιρόπι προστίθενται 5 g σκόνης σκόρδου για κάθε 1 κιλό σιρόπι τροφοδότησης. Σε κάθε μελίσσι  δίνονται 3 λίτρα σιροπιού σε διάστημα ενός μηνός. Στο ζαχαροζύμαρο προστίθενται  5 γραμ.  σκόνης σκόρδου για κάθε 1 κιλό ζαχαροζύμαρο. Το ζαχαροζύμαρο με το σκόρδο τοποθετείται στα μελίσσια συνεχώς κατά  την διάρκεια του χειμώνα. Η αποτελεσματικότητα του σκόρδου δεν παρουσίασε διαφορές από τα μελίσσια μάρτυρες που τροφοδοτήθηκαν στο ίδιο διάστημα με  σιρόπι  ή ζαχαροζύμαρο. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Α.Π.Θ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ (ντοκυμαντερ)

Παρα πολυ καλές κοντινές λήψεις μεσα απο την κυψελη.
Γαλλικο ντοκιμαντέρ,που δειχνει την ζωη των μελισσων,την δουλεια που κανουν,
αλλα και τους εχθρους που εχουν.
Δειτε..


Μπορειτε να βαλετε
και Ελληνικους υπότιτλους,
δεξια εχει ενα άσπρο κουτακι που μοιαζει με γραμμα.
Πατηστε το και στη δευτερη σειρα ξαναπατήστε και βαλτε τα Ελληνικα.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αλλεργικό Σόκ / Αναφυλαξία


Το Αλλεργικό Σόκ είναι είναι μια ακραία αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ο καθένας που έχει μια αναφυλακτική αντίδραση χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από την αιφνίδια (στο λεπτό ή και λιγότερο) έναρξη και ταχεία εξέλιξη των ακόλουθων χαρακτηριστικών:
  • Η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών είναι το οίδημα της επιγλωττίδας και του λάρυγγα .
  • O βρογχόσπασμος αποτελεί άλλη σοβαρή επιπλοκή από το αναπνευστικό και δυνατόν να μιμείται σοβαρή ασθματική κρίση.
  • Τα συμπτώματα από το δέρμα είναι πολύ συχνά και περιλαμβάνουν διάχυτη ερυθρότητα , ερύθημα κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα. Ο κνησμός και η υπεραιμία είναι τα κύρια ενοχλήματα που αναφέρει ο ασθενής.
  • Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό συνίστανται σε διάρροια κοιλιακό άλγος και μερικές φορές ναυτία και εμετό.
  • Νευρολογικά συμπτώματα δυνατόν να παρατηρηθούν με την μορφή της σύγχυσης λιποθυμίας, σπασμών ή και κώματος. Αποτελούν συνήθως επακόλουθα της καρδιαγγειακής καταπληξίας.
  
Αντιμετώπιση, όταν το άτομο έχει τις αισθήσεις του:
• Καθίστε το άτομο σε όρθια θέση για να διευκολύνεται η αναπνοή του. Αν αισθάνεται λιποθυμία  είναι χρήσιμο να ξαπλώσει, ανασηκώνοντας τα πόδια του, εάν είναι απαραίτητο.
• Χαλαρώστε τα ρούχα γύρω από το λαιμό και τη μέση.
• Αν το άτομο διατηρεί τις αισθήσεις του και έχει φαρμακευτική αγωγή (όπως αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνη ή Anapen) να το βοηθήσετε να τη χρησιμοποιήσει, αν δεν μπορεί να τη κάνει μόνος του (όπως έχει εκπαιδευτεί)
Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν έχει λήξει πριν από τη χορήγηση.
  1. Αφαιρέστε το μαύρο κάλυμμα της βελόνας. Αυτό το κάλυμμα είναι συνδεδεμένο σε μία γκρίζα προστατευτική θήκη της βελόνας και μπορεί να χρειαστεί αρκετή δύναμη για να αφαιρεθεί.
  2. Αφαιρέστε το μαύρο πώμα ασφαλείας από το κόκκινο κουμπί εκτόξευσης
  3. Κρατείστε το ANAPEN κάθετα στον εξωτερικό μηρό και πατήστε το κόκκινο κουμπί εκτόξευσης. Μπορείτε να κάνετε την ένεση μέσα από ελαφρύ ρουχισμό εάν χρειαστεί.
  4. Κρατείστε το ANAPEN σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα (αυτό επιτρέπει να ενεθεί όλη η δόση αδρεναλίνης). Κάνετε απαλά μαλάξεις στην ενέσιμη περιοχή. Κόκκινο κουμπί εκτόξευσης Μαύρο πώμα ασφαλείας Μαύρο κάλυμμα βελόνας
Αντιμετώπιση, όταν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του:
• Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ήδη, η Anapen πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει προηγούμενη άδεια από τον ασθενή. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να γραφτεί ή να έχουν δοθεί προφορικά μπροστά από αξιόπιστους μάρτυρες.
• Στενά ρούχα, ιδιαίτερα γύρω από το λαιμό θα πρέπει να χαλαρώσουν και ο ασθενής θα πρέπει να γίνει όσο πιο άνετη γίνεται.
•Bάλτε τον άρρωστο να ξαπλώσει, έχοντας το σημείο που έχει υποστεί το τσίμπημα πιο χαμηλά από την καρδιά και κατά το δυνατόν ακίνητο.
• Καλέστε το 166, δηλώνοντας περιστατικό αλλεργικού σοκ απο τσίμπημα μέλισσας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται από το κέντρο 166.
• Μην προσπαθήσετε να δώσετε στο άτομο που τσιμπήθηκε φαγητό ή ποτό.
• Αν σταματήσει η καρδιά του ατόμου η τεχνητή αναπνοή - ανάνηψη θα πρέπει να παρέχονται από εκπαιδευμένο άτομο.

Είναι απαραίτητο όλοι οι Μελισσοκόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να κουβαλούμε μαζί μας όταν επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας, αδρεναλίνη. ΔΕΝ ξέρουμε πότε μπορεί να μας χρησιμεύσει. Μπορεί να μας σώσει την ζωή μας (είμαστε όλοι εν δυνάμει αλλεργικοί & το 5% των μελισσοκόμων παθαίνουν κάποια στιγμή στην ζωή τους αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας) ή τη ζωή κάποιου συναδέλφού και το χειρότερο σενάριο ενός περαστικού από τον μελισσώνα μας.

Είναι απαραίτητο κανείς να γνωρίζει ότι το φάρμακο εκλογής για την αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ είναι η αδρεναλίνη και όχι η κορτιζόνη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί μια τεράστια παρεξήγηση σχετικά με τη χρήση της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη δεν είναι το έσχατο μέσο αντιμετώπισης μιας αναφυλακτικής αντίδρασης, η χρήση του οποίου αποφασίζεται μόνο σε περίπτωση καταπληξίας (σοκ) ή οιδήματος του λάρυγγα. Η αδρεναλίνη είναι η πρώτη και μοναδική αποτελεσματική θεραπεία της αναφυλακτικής αντίδρασης από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουμε οτι ένας ασθενής πάσχει από αυτή. Αν θεραπεύσουμε την αναφυλακτική με τα δευτερεύοντα φάρμακα (κορτιζόνη και αντιισταμινικά) είναι πιθανό οτι θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, αφήνοντας την αντίδραση να εξελιχθεί και να οδηγήσει, πιθανά, σε πτώση της πίεσης ή οίδημα λάρυγγα. Τότε, ίσως και η αδρεναλίνη να μη μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση! Η κοινή πεποίθηση οτι η θεραπεία μιας αναφυλακτικής αντίδρασης είναι η ένεση κορτιζόνης είναι εσφαλμένη.
Συνεπώς, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αναφυλακτικής αντίδρασης, η μοναδική θεραπεία είναι η ενδομυϊκή ένεση αδρεναλίνης. Η ένεση γίνεται είτε από προσωπικό με ιατρική εκπαίδευση είτε από τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ειδικό σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης σε προγεμισμένη σύριγγα με τη μορφή "στυλό".
Μετά τη χορήγηση αδρεναλίνης, ο ασθενής πρέπει να λάβει σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, τα δευτερεύοντα φάρμακα αντιμετώπισης αναφυλακτικής, δηλαδή την κορτιζόνη και το αντιισταμινικό, είτε από μόνος του (σε μορφή χαπιού ή σιροπιού, ανάλογα με την ηλικία) είτε σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Τα δευτερεύοντα φάρμακα, των οποίων η έναρξη δράσης γίνεται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών, έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη δεύτερη φάση της αναφυλακτικής αντίδρασης, που εμφανίζεται σε 4-24 περίπου ώρες μετά την αρχική φάση, χωρίς να μεσολαβήσει νέα έκθεση του ασθενούς στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο και ενώ έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα της αρχικής φάσης.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο ο ασθενής να μεταβεί άμεσα στο κοντινότερο νοσηλευτικό ίδρυμα για παρακολούθηση και θεραπεία.
Η διαρκής εκπαίδευση από τον αλλεργιολόγο στην αναγνώριση συμπτωμάτων της αναφυλακτικής αντίδρασης και στον τρόπο αντιμετώπισής της είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να σώσει τη ζωή του αλλεργικού ασθενούς.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ