Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ ΜΕ ΘΥΜΟΛΗ


ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ:
ΤΡΟΠΟΣ:
Παίρνουμε 1 γραμμάριο κρυσταλλικής θυμόλης και το λιώνουμε σε 1 κυβικό εκατοστό καθαρό οινόπνευμα. Αυτό το μίγμα το βάζουμε σε 15 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα(κάθε 2-3 ημέρες με 200-500 ml ) για 21-28 ημέρες.
Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. π.χ.
· Φεβρουάριο-Μάρτιο
· Ιούλιο
· Οκτώβριο-Νοέμβριο
Η θυμόλη στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται σαν απολυμαντικός παράγοντας(στοματικά διαλύματα, VIX,μαστίχες, κλπ) και βάζοντας την σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μικροποσότητες έτσι ώστε να μην αποθηκεύσουν το μίγμα θυμόλης-σιρόπι, σε περιόδους ‘’νεκρές’’, πετυχαίνουμε την απολύμανση του εντερικού συστήματος της μέλισσας.

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαρτίου


Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαρτίου

Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της άνοιξης συνάδελφοι.

Μήνας πολύ σημαντικός και κρίσιμος, αφού από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη και η συγκομιδή που θα έχουμε στα τέλη της άνοιξης.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει τα μελισσάκια μας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν σε πληθυσμό μετά την δικαιολογημένη πτώση που είχαν τον Φεβρουάριο.

Το ίδιο βλέπουμε και στους γόνους που γεμίζουν σιγά σιγά το ένα πλαίσιο μετά το άλλο.

Οι καλές μας βασίλισσες ξεχωρίζουν από τώρα, αφού τις βλέπουμε να γεννάνε ωραία στεφάνια γόνου.


Ενώ οι βασίλισσες μεγαλύτερης ηλικίας ή αυτές που δεν είναι και τόσο καλές θα τις δείτε να μην γεννάνε και τόσο καλά, τα μελίσσια τους δεν αναπτύσσονται όπως τα υπόλοιπα, και επιπλέον θα δείτε ότι αυτές επιλέγουν να γεννάνε αρκετά σε κελιά κηφήνων, κάτι που δεν κάνουν τόσο πολύ οι νεαρές βασίλισσες μας.

Αν το διαπιστώσατε σε μερικά αυτό που σας λέω τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι τα μελίσσια αυτά είναι πολύ πιθανόν να σμηνουργίσουν φέτος.

Τον μήνα Μάρτιο αρχίζουν αρκετές κύριες ανθοφορίες ανά την Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τους χειρισμούς τους ανάλογα το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή τους.

Σε γενικές γραμμές όμως τον μήνα Μάρτιο αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελισσάκια μας.

Ο χρόνος που θα δώσεις πάτωμα στο μελίσσι συνάδελφοι είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Αν αργήσεις να δώσεις πάτωμα, τότε το μελίσσι πολύ πιθανόν να αρχίσει να φτιάχνει βασιλοκελιά σμηνουργίας, προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης.

Αν ξεκινήσει βασιλικά κελιά, τότε πολύ πολύ δύσκολα το κάνεις να τα σταματήσει…

Αν πάλι του δώσεις νωρίς το πάτωμα, δηλαδή αν δεν είναι σε θέση να ανέβει άμεσα επάνω το μελίσσι και να αρχίσει την δραστηριότητα του εκεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κρυώσει ο γόνος και θα έχουμε πρόβλημα.

Ο σωστός χρόνος λοιπόν που θα δώσουμε το πάτωμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα πορεία του μελισσιού.

Σε γενικές γραμμές ο σωστός χρόνος είναι όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό, εσείς θα πρέπει να κρίνετε τελικά την όλη κατάσταση.

Να πω ακόμα ότι αν δώσετε πάτωμα καλό είναι να ανεβάσετε 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στο πάτωμα στην μέση του πατώματος κοντά κοντά το ένα με το άλλο, ενώ κάτω πρέπει να βάλετε δυο άδεια πλαίσια, χτισμένα η μη στις θέσεις 4 και 7 των πλαισίων.

Μετά από μερικές ημέρες πρέπει να κάνετε έλεγχο για βασιλοκελιά στο μελίσσι, γιατί αν η βασίλισσα έχει ανέβει επάνω τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν αρχίσει να φτιάχνουν βασιλοκελιά κάτω.

Αν μετά από καμιά εβδομάδα δείτε την βασίλισσα να έχει ανέβει επάνω και να γεννάει εκεί τότε να ξέρετε ότι το μελίσσι αυτό θα πάει πολύ καλά, ενώ αν η βασίλισσα δεν ανεβαίνει να γεννήσει επάνω, τότε το μελίσσι αυτό θα αργήσει πολύ να αναπτυχτεί.

Επίσης θα πρέπει εδώ να αναφερθώ και στην τροφοδοσία.

Την άνοιξη οι ανάγκες του σμήνους είναι τεράστιες για να χορτάσουν όλο αυτόν τον γόνο.

Υπολογίζεται από ερευνητές ότι ένα μεγάλο μελίσσι μπορεί να χρειαστεί την άνοιξη έως και 30 κιλά τροφής, από τα 70 που χρειαστεί ετησίως για τις ανάγκες του.

Όλη αυτή η ποσότητα όμως δεν μπορεί να μαζευτεί πριν αρχίσουν οι κύριες ανθοφορίες.

Από την άλλη όμως κι ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αρχίσει η ανθοφορία για να αναπτυχτεί το μελίσσι, γιατί την ανθοφορία την θέλει για να του δώσει μέλι.

Έτσι το σωστό είναι, να βοηθήσει με τροφοδοσία το μελίσσι και να το έχει φτιάξει έτοιμο πριν τις κύριες ανθοφορίες, αν φυσικά θέλει να πάρει μέλι.

Είναι πολύ πιθανόν και πρέπει να το ξέρετε ότι ένα μελίσσι όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιο εύκολα λιμοκτονεί και χάνετε πολύ γρήγορα αν το κλείσει ο καιρός μέσα και δεν μπορεί να συλλέξει.

Γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει τροφοδοσία τον Μάρτιο.

Το πότε θα σταματήσετε την τροφοδοσία εξαρτάται από την περιοχή, συνηθίζουμε να λέμε όμως ότι σταματάμε να το τροφοδοτούμε όταν δεν το έχει ανάγκη, και πάντως έγκαιρα για να μην περάσουν σιρόπια ή βανίλιες στα μέλια.

Τροφοδοσία και οριζόντια ανάπτυξη όπως σας την έχω εξηγήσει αναλυτικά να θυμάστε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας για μεγάλα και παραγωγικά μελίσσια.

Να τονίσω ότι όσοι δεν κάνατε καταπολέμηση για την Βαρρόα ξεχάστε και την βαρρόα και τα μελίσσια και όποια ιδέα έχετε να τους κάνετε τώρα…

Προς τα τέλη Μαρτίου συνάδελφοι ξεκινάει ο μεγάλος εφιάλτης της σμηνουργίας, (για μένα είναι τουλάχιστον).

Αυτή η τάση θα κρατήσει 2 μήνες, περίπου έως τα τέλη Μαΐου.

Όσοι μελισσοκόμοι είστε κοντά σε περιβόλια να γνωρίζεται ότι η έξαρση της σμηνουργίας θα παρουσιαστεί όσο καιρό κρατάει η ανθοφορία των περιβολιών.

Με το που θα σταματήσει η ανθοφορία των περιβολιών, μειώνεται πολύ κι ο κίνδυνος σμηνουργίας.

Ως μελισσοκόμος νιώθω την ανάγκη να πω κυρίως στους νέους ότι η σμηνουργία δεν μας συμφέρει καθόλου αν θέλουμε να πάρουμε μέλια.

Γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της κυψέλης φεύγει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πολύς πληθυσμός να φέρει το μέλι στην κυψέλη μετά.

Τα περί σμηνουργίας θα τα πούμε καλύτερα τον επόμενο μήνα όμως.

Όσοι από εσάς δώσουν πατώματα θα πρέπει να θυμούνται ότι πρέπει να τα δίνουν γεμάτα πλαίσια στα μελίσσια τους.

Πατώματα που δεν είναι γεμάτα πλαίσια μας δημιουργούν προβλήματα και κρύο στο εσωτερικό της κυψέλης.

Και ακόμα πω να μην ξεχάσετε να δώσετε έγκαιρα τρίτα πατώματα όταν δείτε ότι το μελίσσι έγινε 18αρι.

Αυτό θα σας γλυτώσει πιθανόν από την σμηνουργία…

Καλού κακού όμως αγοράστε και κανένα σπρέι μελισσόχορτου να το έχετε…

Ετοιμάστε υλικό, όπως κυψέλες, πλαίσια, κηρήθρες και πολλά πατώματα.

Όσο καλύτερη είναι η άνοιξη και όσο περισσότερα μελάκια έχει, τόσο περισσότερα σμήνη θα φύγουν και θα αυξηθεί το τρέξιμο του μελισσοκόμου.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ωστόσο ότι είναι γλυκό τρέξιμο όμως.

Από ανθοφορίες, οι Γκορτσιές, το ανοιξιάτικο ρείκι, τα αγριοτρυφυλα και άλλες ανθοφορίες ξεκινάνε τον Μάρτιο.

Αν δείτε τον Μάρτιο να βρέχει, ετοιμάστε και τα βαρελάκια σας σιγά σιγά, ενώ αν σταματήσουν οι βροχές και διψάσει η γη, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα.

Λίγο η πολύ αυτά ισχύουν για τον μήνα Μάρτιο.

Θα πούμε πολλά περισσότερα για σμηνουργίες, μελίσσια και μέλια τον επόμενο μήνα στους χειρισμούς Απριλίου που θα έχουμε και περισσότερες ενδείξεις.

Μέχρι τότε κάντε προετοιμασία του υλικού σας… 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ισχυρά παυσίπονα που έχουμε στην κουζίνα μας



Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τη φαρμακευτική, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται σε αφθονία και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας.


Ξύδι για την καούρα
Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.

Σκόρδο για την αρθρίτιδα
Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.

Μούρα για την κύστη
Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Σταφύλια για τη μέση
Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.

Ανανάς για τις φλεγμονές
Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.


Γαρύφαλλο για τον πονόδοντο
Το γαρύφαλλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) είναι ένας δοκιμασμένος σύμμαχος κατά του πονόδοντου. Εξάλλου και διάφορες οδοντόκρεμες, που κυκλοφορούν έχουν γαρύφαλλο, κάτι που τις κάνει ακόμη πιο ευεργετικές για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε απλά να ταμπονάρετε με λίγο λάδι από γαρύφαλλο το δόντι που σας πονάει και να ανακουφιστείτε πραγματικά.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Φεβρουαρίου

Η θερμοκρασία σταδιακά αυξάνει και στις νότιες κυρίως περιοχές ευνοούνται οι πτήσεις των μελισσών και η συλλογή γύρης και νέκταρος των ανθοφοριών της εποχής και κατατόπου περιοχής. Οι αμυγδαλιές, οι πρώιμες βερικοκιές, το ανοιξιάτικο ρείκι, το καραγάτσι είναι κάποιες από τις ανθοφορίες που τα μελίσσια την περίοδο αυτή μπορούν να εκμεταλλευτούν όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Τα «πορτάκια», ανάλογα και με τη δυναμικότητα του μελισσιού, απομακρύνονται από την είσοδο της κυψέλης. Η εκτροφή γόνου ξεκινά και οι μέλισσες ξεκινούν σταδιακά να μπαίνουν σε καινούρια παραγωγική περίοδο. Την περίοδο αυτή, τέλος χειμώνα – αρχές άνοιξης και ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις θερμοκρασίες, υπάρχει συχνά κίνδυνος να «χαθεί» το μελίσσι. Ο πληθυσμός μειώνεται καθώς οι «φθινοπωρινές» μέλισσες χάνονται. Η κατανάλωση τροφών είναι αυξημένη με την παρουσία του γόνου, ενώ οι ποσότητες που εξωτερικά διατίθενται είναι περιορισμένες και συχνά, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που μπορεί να επικρατούν, δύσκολα μπορούν οι μέλισσες να συλλέξουν. Ο πληθυσμός εσωτερικά της κυψέλης με δυσκολία μετακινείται ακόμη και για να πλησιάσει πλαίσια όπου υπάρχει τροφή, στην προσπάθειά του να καλύπτει το γόνο διαρκώς για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει ο μελισσοκόμος να φροντίσει για την επάρκεια τροφής. Κάθε μελισσοκομικός χειρισμός όμως που απαιτεί άνοιγμα της κυψέλης θα πρέπει να γίνεται σε μέρες θερμές, με θερμοκρασία ανώτερη των 15°C.
Ένας καλός προγραμματισμός την περίοδο αυτή, για τους χειρισμούς και τις μετακινήσεις που θα ακολουθήσουν καθώς και πρόβλεψη εναλλακτικών λύσεων εάν οι καιρικές συνθήκες ανατρέψουν τον αρχικό προγραμματισμό, βοηθούν στην αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των μελισσοσμηνών.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα "θαυματουργά" φύλλα της ελιάς


Η ελιά είναι πολύτιμο και αγάπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακουλουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας.
Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις σημαντικότερες από τις οποίες είναι η ελαιοευρώπαϊνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς έχουν αποδοθεί σε αυτές τις 2 ουσίες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αφεψήματος, ελαιόλαδου) συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:
-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρώπαϊνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μυκήτων (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, Yeast Sydrome), βακτηριδίων (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων τουAIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.
-Αντιοξειδωτική δράση. Η ανατολή της οξείδωσης της LDL χολήστερόλης που προκαλεί η ελαιοευρωπαϊνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμη περισσότερο την εν λόγω δράση.
-Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950 υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
-Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα της ελιάς σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.
5. Αύξηση της ενεργητικότητας. Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί, πολλάκις, τόσο από ασθενείς όσο και από υγιή άτομα ότι προσδίδει μεγάλη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα αυξάνει την απόδοση στην εργασία και την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση μέσω της συχνής και της συστηματικής κατανάλωσης φύλλων ελιάς.
Τα φύλλα ελιάς φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο του σύγχρονου επιβαρυμένου από το στρες και τους ρυθμούς ζωής ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία, καλή διάθεση, καθώς και μακροζωϊα.
Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.
Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Επίσης, στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών, όπως είναι οι  αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη.
Ρόφημα από φύλλα ελιάς
Υλικά:
  • Φρέσκα φύλλα ελιάς
  • νερό
Εκτέλεση:
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία, όχι μεγαλύτερη των 65 0C. Για ένα ποτήρι τσάι ελιάς απαιτούνται 4-5 αποξηραμένα φύλλα ελιάς που βράζουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Η κατανάλωση του ροφήματος, 2 φορές την μέρα για 6 μήνες μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετέςασθένειες σε συνδυασμό με  διατροφή με αντιοξειδωτικά (όπως τα φρούτα, κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρίγανηλαχανικά).
Συνταγή Χυμού Φύλλων Ελιάς για τον καρκίνο
1. Διαλέξτε ένα ελαιόδεντρο Μεσογειακού τύπου που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.
2. Κόψτε το ανώτερο 30-40 cm ενός κλαδιού.
3. Διαλέξτε κυρίως τα φύλλα που είναι συνδεδεμένα με τον κύριο μίσχο και τα φρέσκα φύλλα από τα κλωνάρια των μικρότερων κλαδιών, όχι μεγαλύτερο από 3 cm το φύλλο.
4. Ξεπλύνετε τα φύλλα (10 λεπτά μέσα στο νερό) πολύ καλά με αλάτι και λίγο ξύδι άσπρο.
5. Τα λιώνετε στο μπλέντερ και μετά τον πολτό τον σουρώνετε και βγάζετε τον καθαρό χυμό των φύλλων της ελιάς.
Δοσολογία:
Καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1ποτήρι με φύλλα ελιάς και 2 ποτήρια νερό σε μίξερ. Πρέπει να παίρνετε 1 ποτήρι κρασίου  καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς 3 φορές την μέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), καθημερινά και χωρίς διακοπή, πριν ή μετά το φαϊ για τέσσερις μήνες το λιγότερο. 
Για καλύτερη γεύση
Μπορείτε να πίνετε σκέτο το χυμό ελιάς είτε να τον αναμειγνύετε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά, όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκίνα, μήλα, λαχανικά,  για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό το ρόφημα.
Μη καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1ποτήρι με φύλλα ελιάς και 3 ποτήρια νερό σε μίξερ. Παίρνεται 1/4 ποτήρι καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς, 1-3 φορές την εβδομάδα πριν ή μετά το φαί για διάστημα 1-4 μηνών κάθε χρόνο. Το πίνετε είτε σκέτο είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά, όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκίνα, μήλα, λαχανικά για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό ρόφημα. ή ακόμα και τσάι.
Σε περίπτωση που θα φτιάξετε επιπλέον ποσότητα χυμού:
Α. Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Να είστε σίγουροι ότι ο χυμός είναι εντελώς σφραγισμένος και δεν εισέρχεται καθόλου αέρας, διαφορετικά θα γίνει οξείδωση στον χυμό και θα χάσει τις θεραπευτικές του αξίες, όχι περισσότερες από 2-3 ημέρες στο ψυγείο.
Β. Ας μη χρησιμοποιείται αμέσως αφού βγει από το ψυγείο. καλύτερα να το αφήνετε μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο. Μπορεί να λαμβάνεται μονομιάς ή λίγο - λίγο σε διάστημα μιας ώρας.
Γ. Αναταράσσετε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα. Ο ασθενής πρέπει να το παίρνει καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη. Μπορεί να λαμβάνεται και μετά το φαγητό αν τυχόν προκαλεί στομαχικές  ενοχλήσεις.
Σε δύο περίπου μήνες αρχίζουν τα πρώτα αποτελέσματα με σταδιακή αναζωογόνηση του οργανισμού, καταφανή ευεξία, καλή διάθεση, όρεξη κ.λπ. 


Βιβλιογραφία
Βότανα για ηλικιωμένους, Agatha Moore, Εκδ. EVRIPOS

Μελισσοκομική Οδική Βοήθεια

H Μελισσοκομική Οδική Βοήθεια (Μ.Ο.Β.) είναι μία συνεχώς αυξανόμενη ομάδα μελισσοκόμων, βασισμένη στον εθελοντισμό, που σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια στους συναδέλφους μελισσοκόμους σε περιπτώσεις όπου οι αρχές (αστυνομία, πυροσβεστική) αλλά και οι ιδιωτικές οδικές υστερούν.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της μελισσοκομίας, όπου οι μεταφορές είναι απαραίτητες για την επίτευξη παραγωγής, ο κίνδυνος ατυχήματος ή εκτενούς μηχανικής βλάβης στην διαδρομή δεν είναι αμελητέος. Έτσι η Μ.Ο.Β. εστιάζοντας στο ζωντανό κεφάλαιο, δηλαδή στα μελίσσια, οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει είναι η μεταφορά αυτών σε περίπτωση που το όχημα που τα μεταφέρει ακινητοποιηθεί  και τα μελίσσια πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθούν. Για την μεταφορά χρησιμοποιούνται τα μελισσοκομικά φορτηγά των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην ομάδα, και στον τόπο του ατυχήματος καλείται όχημα όμοιας δυναμικότητας με αυτό που ακινινητοποιήθηκε. Λεπτομέρειες λειτουργίας της Μ.Ο.Β. θα βρείτε στην αντίστοιχη καρτέλα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΠΕΡΙΟΧΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣΡαυτογιάννης Νικόδημος2631026467 6972143597Μεσολόγγι

Τριώτης Βασίλης (διασώστης ΕΚΑΒ)6980107042Μεσολόγγι

Λιαροκάπης Θεόδωρος2641046876 6973041712Αγρίνιο

Αντωνίου Ανδρέας6974704884Θέρμο

Κακαρούνας Παύλος6972881982 2641032156 6973587014Αμφιλοχία

Αργύρης Αθανάσιος6972557367Αστακός
ΑΡΓΟΛΙΔΑΔημακόπουλος Αργύρης6973309957Άργος

Σπανός Μιχάλης6986722828Ναύπλιο
ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΠαναγιωτόπουλος Λεωνίδας6974464619

Δημάκος Κώστας6972833758

Ματσακάς Μπάμπης6977227483

Ηλιόπουλος Γεώργιος

ΑΡΤΑΣΠανέτας Κωνσταντίνος6945992310

Σαρδίνας Ευάγγελος6974643052
ΑΤΤΙΚΗΣΒρεττός Γεώργιος6980510924

Τσιμίνης Ισίδωρος6932665832
ΑΧΑΪΑΣΜανωλόπουλος Ανδρέας6972442456

Κουτρουλάκης Βασίλης6977992442Καλάβρυτα

Καραγκούνης Άλκης6978861971Κραστικοί Καλαβρύτων

Θεοδωρόπουλος Χαράλαμπος6977013292

Κωτσόπουλος Θεόδωρος6976809175Πάτρα

Κολλιόπουλος Ηλίας6932626651Πάτρα

Βαχλιώτης Χαράλαμπος6977029135Πάτρα

Γκλαβάς Δημήτρης6944511577Δυτική Αχαΐα

Αλαμπασύνης Ιωάννης6974362625Δυτική Αχαΐα

Ζαμπέτας Ανδρέας6977397688Δυτική Αχαΐα

Αθανασόπουλος Ιωάννης6978446371Ερύμανθος

Αλαμπασύνης Περικλής6972815185Ερύμανθος

Αρβανίτης Αναστάσιος6977241848Ερύμανθος
ΒΟΙΩΤΙΑΣΑδάμος Παναγιώτης6956099934Πέτρα Βοιωτίας

Μελισσαρης Γεώργιος6979778340Θεσπιές Βοιωτίας

Σκανζής Κων/νος2261052597Δαύλεια Βοιωτίας
ΓΡΕΒΕΝΩΝΧαλαγιάννης Βασίλειος6978330056

Τσουφλίδης Γεώργιος6977210648

Μπάτζιος Κων/νος6976720219
ΔΡΑΜΑΣΤανακόπουλος Δημήτρης6944971811Δράμα
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Κρητικός Αναστάσιος6976706266Ρόδος

Χατζηδημητρίου Μιχαήλ6977215102Ρόδος

Γαβαλάς Ιωάννης 6981820703Κάλυμνος

Κλήμης Σακελλάρης6945613400Κάλυμνος

Ανθούλης Χαράλαμπος6945466425Κως

Γρύλλης Χριστόδουλος6974328865Λέρος

Οικονόμου Αντώνης6973877317Κάρπαθος

Καλής Ανδρέας6977003692Αστυπάλαια

Βαρνάς Κώστας2247032635Πάτμος
ΕΒΡΟΥΝτιώνας Μόσχος6945226407Σουφλί

Μαυρογιαννούδης Ζήσης 6937472158Διδυμότειχο

Χαραλαμπίδης Δημήτρης6947814553Αλεξανδρούπολη

Στεργάτος Αθανάσιος6907599095Διδυμότειχο

Στυλιανού Δημήτριος6946789858Διδυμότειχο

Μαρόπουλος Γιάννης6938772478
ΕΠΤΑΝΗΣΑ Μάργαρης Παναγιώτης6974206281, 2695092984Ζάκυνθος

Αθανασάκης Θανάσης6979679846Κεφαλονιά

Μάμαλος Αναστάσιος6932053780, 2661034803Κέρκυρα

Ρομπότης Κωνσταντίνος6973906583Λευκάδα

Ρομπότη Μαύρα6945033151Λευκάδα
ΕΥΒΟΙΑΣΑρσενόπουλος Νικόλαος6972872372Ιστιαία

Λιλης Κωνσταντίνος6976342572Γούβες

Μιτζήθρας Χαράλαμπος6975762969Στροφυλιά

Πόγκας Βλάσιος6977127878Κύμη

Τσαπέπας Κωνσταντίνος6934418742Κάρυστος
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΓιαννιώτης Παναγιώτης6977786565Καρπενήσι

Μερμίγγης Βασίλειος6977701572Κέδροι

Βούρτσας Δημήτριος6972777956Κρέντη-Κερασοχώρι
ΗΛΕΙΑΣΑμαξάς Αντώνης6977656285Ν.Μανωλάδα

Λεπίδας Ιωάννης6977249090Ν.Μανωλάδα

Φούντας Οδυσσέας6977744468Αμαλιάδα

Μαντέλος Γιώργος6977212910Αμαλιάδα

Στεφανόπουλος Αναστάσιος6932732279Πύργος

Βλάχος Άγγελος6944311105Ζαχάρω
ΗΜΑΘΕΙΑΣΚοτίδης Ιωάννης6944751972Μακροχώρι Βέροιας

Τσιφιτάνης Νίκος6978617603Βέροια
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΜαρούσης Πολύδωρος6977540528Γάζι

Βογόπουλος Δημήτριος6972317075Ηράκλειο

Χαρκούτσης Βασίλειος6944508509Βενεράτο

Τσικριτζάκης Γεώργιος6989693302Ζαρός

Κουκουλάκης Χαράλαμπος6973771680Ζαρός

Λεονταράκης Ιωάννης6942566857

Αρχοντάκης Δημοσθένης 6945893047Βορίζια
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΣοφίας Παναγιώτης6944726102

Παππάς Ιωάννης6936744044
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΤρουλλίδης Θωμάς6932454947Λαγκαδάς

Δελλής Σπύρος6944385068Λαγκαδάς

Δανιηλίδης Βασίλειος6981467414Περιβολάκι Λαγκαδά

Ψαρράς Άρης6978147380Καρτερέ Θεσσαλονίκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΠαππάς Φίλιππος6987621000

Μπαγιάτης Παύλος6978560000
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΝτάμπος Βασίλειος6945962763

Παπαδημητρίου Ολυμπία6972908756, 2651077526

Καραγκούνης Χρήστος6944555217

Βυζούκης Γεώργιος6973272947
ΚΑΒΑΛΑΣΜπέλλος Συμεών6944865866

Μασάλας Αντώνιος6937553306

Γιαγκουδάκης Χάρης6946154000

Σεφερίδης Σάββας6944610037

Δρακόντου Άγγελος6944637877

Πεπονής Σωκράτης6933107001

Ράλλης Σπύρος6976277986
ΚΑΒΑΛΑΣ (ΘΑΣΟΣ)Κοντογεωργούδης Δημήτριος6945718754

Πασσάς Σωτήριος6972385144

Μπραστιανός Γεώργιος6944505064
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΜάλλιος Κώστας6974025548Κέδρος

Γκουσιάρης Αλέξανδρος6972424588

Καραντάνας Αποστόλης6976004625Λουτρά Σμοκόβου

Χαϊδάς Άγγελος6978981227Ρεντίνα Καρδίτσας
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣΚώνστας Λοΐζος6936702792

Θεοχάρης Θανάσης6945788369
ΚΙΛΚΙΣΔανίδης Μιχάλης6979216909
ΚΟΖΑΝΗΣΤσιάμης Ιωάννης6972320306

Καλαϊτζίδης Λεωνίδας6932441623

Δάλλας Χαρίσιος6946333460
ΚΟΜΟΤΗΝΗΔαμιανέλης Γιώργος6937117472

Σαββίδης Αλέξανδρος6981447604
ΚΟΡΙΝΘΟΣΠαθέκα Ευαγγελία6972088665Βραχάτι

Βοϊδήλας Θεοφάνης6977563146Πύργος

Ρουμπέκας Κώστας6944124696Κεφαλάρι 

Σκάζας Αθανάσιος6945796685Νεμέα
ΛΑΚΩΝΙΑΣΚατσής Πέτρος6977230578, 2731029765Σπάρτη

Σωτήραλης Παρασκευάς6978981096Νεάπολη
ΛΑΡΙΣΑΣΑργυρόπουλος Ελευθέριος6973253782

Θεοδωράκος Απόστολος6937820140

Βακαλόπουλος Παναγιώτης6947668340

Καλατζής Ευάγγελος6977407745
ΛΑΣΗΘΙΟΥΜαυρουπλάκης Μανώλης6936975936

Μεραμβελιωτακης Νικος6977682567
ΛΕΣΒΟΥΤαξείδης Θρασύβουλος6947073266

Καλέμης Χρήστος6948554467
ΛΗΜΝΟΣΘωμάς Ευάγγελος6938173864
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΝτούρας Βασίλειος6977863444Ελευθεροχώρι Βελεστίνου

Στεργίου Βασίλειος6979319013Αγχίαλος

Βλάχος Φίλιππος6979584522Βόλος
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΑλιφέρης Παναγιώτης6977991061

Σακελλαρίου Χρήστος6972604287

Βλάχος Γιάννης6944703818

Λάγιος Γιώργος6973004491
ΞΑΝΘΗΚαραπαναγιωτίδης Παναγιώτης6946759499

Κοντόλιας Γεώργιος6932631329

Αρβανιτίδης Ευθύμιος6974900827

Παπαδόπουλος Λάζαρος6974804156

Παπαμερής Χαράλαμπος6977610081

Χάζεμ Τάντρος6974792634
ΠΕΛΛΑΣΣυγκούδης Άνθιμος6937475357
ΠΙΕΡΙΑΣΠαπαγιαννούλης Κώστας6977086175

Λούλας Ιωάννης6972773694
ΠΡΕΒΕΖΑΣΚαλδάνης Νικόλαος6972028251
ΣΑΜΟΣΠήττας Δημήτριος6944299645

Σαρρηνικολάου Γιώργος6977240838
ΣΕΡΡΩΝΧατζής Γεώργιος6972564331

Γκαλινίκης Στέργιος6977201209
ΤΡΙΚΑΛΩΝΘάνος Κωνσταντίνος6945289295

Βιλαέτης Απόστολος 6978411423

Μανούρας Θεοφάνης6944857567
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣΑναστασίου Ευστάθιος6974770456Λαμία

Καραμέτος Χρήστος6978252592Κωσταλέξι Λαμίας

Μούτσελος Σωτήρης6973984157Λιανοκλάδι
ΦΛΩΡΙΝΑΣΒασιλειάδης Νικόλαος6936680558

Λυκομάνης Ιωάννης6932369151

Λυκομάνης Σπύρος6932345841
ΦΩΚΙΔΑΣΜέρης Ιωάννης6972319497Αρτοτίνα

Φλετούρης Κωνσταντίνος6972556015Ευπάλιο

Τσερεμέγκλης Νικόλαος6974318145Ευπάλιο

Τσονάκας Ιωάννης6973738627Βουνιχώρα
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΚαμπούρης Παύλος6944968800Παλαιόχωρα Χαλκιδικής

Σαμαλέκης Γεώργιος6973693915Σταυρός Θεσσαλονίκης

Τζέκης Ιωάννης6977094121Φούρκα Χαλκιδικής
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΤσιτσιρίκος Γεώργιος6978440706Συκιά

Κατσιάνης Ιωάννης6973351449 6973359305Συκιά

Μητσιάρας Αθανάσιος6978445452Νικήτη

Παπαστεργίου Αχιλλέας 6978445481Νικήτη

Χούχουτας Αθανάσιος 6981096981Νικήτη

Γεωργάκας Δημήτριος6944508589Αρναία

Μπόγρης Τάσος6977882283Ουρανούπολη
ΧΑΝΙΩΝΓαροφαλάκης Ευτύχιος6974812682Πλατανιάς

Μαραγκουδάκης Ελευθέριος6973678812Χανιά

Ντερμανάκης Ευάγγελος6977451154Εμπροσνερο

Οικονομάκης Παύλος6977471424Χανιά

Σαβιολάκης Ανδρέας6949129585Ανωπολη

Σταθάκης Στυλιανός6974762227Καλαθενες
ΧΙΟΣΓιαννόπαππας Βενιζέλος6944999547
Πηγή: www.omse.gr