Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ -ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.



Μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με γεωργικό εισόδημα άνω του 35% του συνολικού τους, με την προσκόμιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και τριπλότυπου δελτίου αποστολής, μπορούν να συμμετέχουν στις τέσσερις πρώτες πιλοτικές Αγορές Αγροτών (Farmers’ Markets).
Σε συνεργασία με τους δήμους, οι ιδρυτές των Αγορών έχουν συντάξει κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος βασίζεται στον κανονισμό της Αγοράς της Πρέβεζας και, με βάση αυτόν, εγγράφουν παραγωγούς. Έτσι, όσοι θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό των Αγορών της Πρέβεζας, του Πύργου, της Κοζάνης και των Χανίων, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, τουλάχιστον μέχρι να οριστεί το νομικό πλαίσιο:

1 Θα συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες αγρότες παραγωγοί χωρίς να έχουν καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί από την Περιφερειακή Ενότητα με τοπικά προϊόντα και θα έχουν ατομική άδεια παραγωγού σε ισχύ από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2 Η προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς Αγροτών έχει ορίσει την ελεγκτική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει τους παραγωγούς και την παραγωγή τους, για να μπορούν να συμμετέχουν στην αγροτική αγορά και οι παραγωγοί θα σέβονται κάθε απόφασή της.

3 Οι τιμές λιανικής πώλησης των αγροτικών προϊόντων θα καθορίζονται από τους παραγωγούς σε συνεργασία με τη νέα προσωρινή διοίκηση της Αγροτικής Αγοράς και τους συνεταιρισμούς, ώστε να μην είναι ισάξιες με τις λαϊκές αγορές ή τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

4 Η έδρα της αγροτικής αγοράς θα λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο που θα οριστεί από το ΥΠΑΑΤ ή την τοπική αυτοδιοίκηση.

5 Οι θέσεις πώλησης αγροτικών προϊόντων που θα καταλαμβάνουν οι παραγωγοί θα ορίζονται από την προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς Αγροτών.

6 Τη λειτουργία της θα την ελέγχει η προσωρινή διοίκηση.

7 Οι παραγωγοί που θα πωλούν μη ιδιοπαραγόμενα (αγορασμένα) αγροτικά προϊόντα στην αγροτική αγορά την πρώτη φορά θα τους γίνεται σύσταση και την επόμενη αυτομάτως θα χάνουν οριστικά το δικαίωμα της συμμετοχής τους.

8 Κατά τη διάρκεια της άφιξης και αναχώρησης του παραγωγού στην αγροτική αγορά θα επιδεικνύεται το τριπλότυπο δελτίο αποστολής των προϊόντων και θα υπάρχει έλεγχος και καταγραφή των εισερχόμενων ποσοτήτων μετά από αυτοψία από την ελεγκτική επιτροπή της πιλοτικής αγοράς, η οποία θα παρακρατεί το ένα αντίγραφο του δελτίου αποστολής.

9 Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και ζυγαριές σφραγισμένες από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

10 Οι παραγωγοί θα καταβάλουν στην προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς το χρηματικό πόσο των … ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της αγροτικής αγοράς (καθαριότητες χώρου έξοδα διοίκησης κ.λπ.) κάθε φορά που θα συμμετέχουν σε αυτή.

11 Η ελεγκτική επιτροπή θα ελέγχει διοικητικά μέσω ΟΣΔΕ και επιτόπια τους παραγωγούς στο χωράφι για τις εν εξελίξει καλλιέργειές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα εκδίδει τη βεβαίωση για να μπορούν να συμμετάσχουν.

12 Η αίτηση συμμετοχής του παραγωγού αλλά και η βεβαίωση έλεγχου των προϊόντων θα γίνεται από την προσωρινή διοίκηση και την ελεγκτική επιτροπή.

13 Στην Αγορά Αγροτών θα μπορούν να πωλούνται τα ακόλουθα τοπικά αγροτικά προϊόντα: Κηπευτικά, φρούτα, αλιεύματα, πτηνοτροφικά (αυγά), δασοκομικά προϊόντα (ξύλα – κάρβουνα), μελισσοκομικά, ελαιόλαδο και μεταποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, σύμφωνα πάντα με τους υγειονομικούς κανονισμούς και την κείμενη νομοθεσία.

14 Οι πάγκοι και οι ομπρέλες στην αγροτική αγορά θα είναι καλαίσθητοι και θα συμβαδίζουν με τις υποδείξεις της διοίκησης της πιλοτικής Αγοράς και θα είναι μήκους 3 μέτρων ανά παραγωγό ή ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό.

15 Η ελεγκτική επιτροπή θα καταγράφει τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αγοράς Αγροτών και θα ζητάει από τους παραγωγούς τη βεβαίωση, ώστε να συμπίπτουν τα αναγραφόμενα με τα πωλούμενα προϊόντα. Εάν τα είδη και οι ποσότητες δεν ταυτίζονται, θα εφαρμόζεται η παράγραφος 7.

16 Στην αγροτική αγορά θα υπάρχει σημείο με καταγραφή παραπόνων και καταγγελιών τα οποία θα αξιολογούνται και σε περιπτώσεις παραπτωμάτων του παρόντος θα εφαρμόζεται η παράγραφος 7.

17 Η διοίκηση σε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα τροποποίησης του παρόντος κανονισμού.

Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου



    

Δείτε μέσα από της φωτογραφίες του Γιώργου Τσέλιου, πως γίνετε ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος με τον παλιό τρόπο. 
   
Στις αρχές Ιουλίου μια οικογένεια στο Αγράμπελο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας άρχισε να κατασκευάζει ένα παραδοσιακό βλάχικο φούρνο
Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών..... 

ΔΕΙΤΕ πιο κάτω την διαδικασία βήμα βήμα


Υλικά που χρησιμοποιούνται  για τον φούρνο: 
Τσιμεντόλιθοι (για τη βάση)
Κομμάτια από παλιά κεραμίδια
πέτρες
χώμα-πηλός από βουνό
Άχυρα
νερό

Ξεκίνημα κατασκευής  παραδοσιακού φούρνου
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση με τσιμεντόλιθα και με διάφορες πέτρες και στη συνέχεια με μέτρο ένα ταψί παίρνουμε τα μέτρα για το νέο φούρνο. Στη συνέχεια αφού πρώτα κοσκινίσουμε το χώμα, φτιάχνουμε λάσπη με χώμα και νερό και προσθέτουμε και άχυρα για μα δέσει καλύτερα το χαρμάνι. Το χαρμάνι το πατάνε οι γυναίκες με τα πόδια μέχρι να γίνει έτοιμη λάσπη. Αμέσως μετά  όταν το μίγμα είναι  έτοιμο, το παίρνουνε οι γυναίκες  και το φτιάχνουνε μπάλες. Πετάνε τις μπάλες από χώμα με δύναμη πάνω στη βάση, και όταν  αυτή γεμίσει αρχίζουνε και το χτυπάμε με την  παλάμη για να γίνει ίσιο, και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει. Όταν στεγνώσει καλά μαζεύουνε σπασμένα κεραμίδια και πετραδάκια και τα βάζουμε έτσι ώστε να γίνει κυκλικό ο θόλος του φούρνου.  Όταν φτιάξουνε το θόλο τον χτυπάνε με την παλάμη τους  και μετά ρίχνοντας νερό το γυαλίζουν με τα χέρια τους

  Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου

Ο νέος φούρνος πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός. Όταν πια στεγνώσει ο πηλός, πρώτα βγάζουνε από μέσα τα κεραμίδια και τις πέτρες και υστέρα καίνε  το φούρνο με πολλά ξύλα για δύο  ημερόνυχτα.

Κατασκευάζει τη βάση του παραδοσιακού φούρνου

Με το ταψί πέρνουνε τα μέτρα του φούρνου 

Το κοσκίνισμα του χώματος


Οι γυναίκες βοηθούν στο κοσκίνισμα

Ρίχνουν νερό στο χώμα

Οι γυναίκες  κρατώντας τσαπιά πατάνε με τα πόδια τους το χώμα

Το πατάνε αφού έχουν  ρίξει άχυρα  μέχρι να γίνει λάσπη

Κάνουν πολλές  μπάλες με τη λάσπη

 Η μπάλα είναι έτοιμη

Αρχίζουν το στρώσιμο της Βάσης

Ρίχνει με δύναμη το χώμα στη βάση


Η βάση έτοιμη στρωμένη με πηλό

Γυαλίζει με το χέρι της τη βάση

Ο θόλος έτοιμος γεμάτος  με κεραμίδια και πέτρες



Άρχισε το κτίσιμο του φούρνου


Ο φούρνος είναι σχεδόν έτοιμος


Το χτύπημα του χώματος με τη παλάμη


Έτοιμος ο φούρνος




Αφού γυαλίστηκε είναι έτοιμος για κάψιμο

Πηγή

Καλλιέργεια τρούφας


  Ενα προϊόν -εμπορικά τουλάχιστον- αντάξιο με το χαβιάρι, αποτελεί μια νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για την καλλιέργεια της λεγόμενης τρούφας, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στο υπέδαφος, η εμπορική αξία της οποίας δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, καθώς φτάνει να ξεπερνά ακόμα και τα 3.000 ευρώ ανά κιλό.

Η καλλιέργεια τρούφας, αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με εκπληκτικές αποδόσεις.
Σκοπός άλλωστε της προσπάθειας εισαγωγής της καλλιέργειας της τρούφας στη χώρα μας που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια το ΕθΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, είναι η παροχή εναλλακτικής ευκαιρίας αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται με αυξανόμενο ρυθμό και η εξασφάλιση εισοδήματος σε ορεινούς πληθυσμούς.


Οπως μας εξηγεί ο κ. Στέφανος Διαμαντής, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τρούφες ονομάζονται οι καρποφορίες μιας ομάδας ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ανώτερων φυτών. Οι τρούφες επομένως είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκατοστά, γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκατοστά περίπου.


Οι μαύρες τρούφες προτιμούν τα φτωχά αλκαλικά, ασβεστολιθικά εδάφη και αναπτύσσονται σε υψόμετρα από 300 - 1.000 μέτρα σε ξηρές περιοχές, όπου άλλου είδους γεωργική εκμετάλλευση είναι αδύνατη. Οι λευκές τρούφες προτιμούν κοιλάδες όπου το έδαφος είναι γονιμότερο, υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα.


Η περιγραφή της φυσικής βλάστησης, το υψόμετρο και η έκθεση όπου βρίσκεται ο αγρός και τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης καθορίζουν τα είδη των δένδρων και τα είδη της τρούφας που μπορεί να καλλιεργηθούν στον συγκεκριμένο αγρό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ή στα φυτώρια τα οποία εισάγουν «τρουφοφόρα» φυτά για γνωμάτευση.

Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων δεν είναι απαγορευτικό, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή. «Δεδομένου ότι με τρέχουσες τιμές το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 1.500 ευρώ, για προμήθεια δενδρυλλίων π.χ. σε τρία στρέμματα το ποσόν φτάνει τα 4.000-5.000 ευρώ συν το κόστος ενός καλού φράκτη.

Οι δαπάνες για την εγκατάσταση τρουφοκαλλιέργειας
Τρεις είναι οι βασικές δαπάνες για την εγκατάσταση φυτείας τρουφοκαλλιέργειας:

Η προμήθεια των δενδρυλλίων
Η εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος.
Η κατασκευή της περίφραξης

Οι τρούφες έρχονται στην αγορά ως νωπό προϊόν, σε βαζάκια συντηρημένες σε άλμη, σε τρουφοπάστα ή ως τρουφόλαδο. Ομως επιτυγχάνουν την υψηλότερη τιμή τους ως νωπές. Καλό είναι λοιπόν οι παραγωγοί να γνωρίζουν τους εμπόρους τρούφας ώστε χωρίς καθυστέρηση το προϊόν από το έδαφος να μεταφέρεται στην κουζίνα. Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία διοργανώνονται λαϊκές αγορές κατά την περίοδο συλλογής της τρούφας όπου καταφθάνουν έμποροι και σεφ από όλη την Ευρώπη για να προμηθευτούν τρούφα.

Οι τρούφες αποτελούν την «κορωνίδα της γεύσης», όπως μας περιγράφει ο κ. Στέφανος Διαμαντής. «Γνωστά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο προσφέρουν εδέσματα με τρούφα σε αστρονομικές τιμές.

Η τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται από 1.300 - 3.000 ευρώ το κιλό, ενώ στην αμερικανική αγορά είναι ακόμη υψηλότερη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η παραγωγή τρούφας από καλλιέργειες αποτέλεσε θέμα πολυετούς έρευνας σε αρκετές χώρες (η τρούφα αναπτύσσεται από μόνη της συμβιώνοντας με τις ρίζες ανώτερων φυτών όπως είναι η χνουδωτή και πλατύφυλλη δρυς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο κέδρος καθώς και διάφορα πεύκα).

Η εισαγωγή των δενδρυλλίων γίνεται από Ιταλία, Γαλλία και Βουλγαρία, εισάγονται δε είδη τα οποία προτιμούν υψομετρική ζώνη από 300-700 μέτρα περίπου. Η δαπάνη γίνεται μία μόνο φορά, ενώ οι φυτείες φουντουκιάς, οστρυάς, πεύκης και φλαμουριάς αποδίδουν μέχρι 25-30 χρόνια, ενώ της δρυός (βελανιδιάς), πουρναριού, αριάς για 40-50 χρόνια αν και τρούφες συλλέγονται και κάτω από μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα.                                 

Αρκετοί παραγωγοί έχουν ήδη εγκαταστήσει τρουφοφυτείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, φυτείες στους Νομούς Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας, ήδη άρχισαν να παράγουν τρούφα. «Προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση της αγοράς», αναφέρει ο κ. Διαμαντής και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξεκινήσαμε από το μηδέν, τότε δηλαδή που οι περισσότεροι Ελληνες και Ελληνίδες γνώριζαν την τρούφα των... ζαχαροπλαστείων. Ομολογώ πως έγιναν σημαντικά βήματα μέχρι να φθάσουμε σήμερα στο στάδιο που αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε επαρχιακές πόλεις προσφέρουν εδέσματα με τρούφα. Οι πρώτοι έμποροι τρούφας άρχισαν ήδη να κάνουν εξαγωγή στην Ιταλία, Κύπρο και Γερμανία».

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ

Ο ιδανικός χρόνος φύτευσης των δενδρυλλίων, όπως ισχύει για όλα τα δένδρα, είναι στις αρχές Νοεμβρίου ή τέλη Φεβρουαρίου για νότιες περιοχές με ήπιο κλίμα. Σε ψυχρότερες περιοχές (Βόρεια Ελλάδα) προτιμάται ο Μάρτιος μετά τις μεγάλες παγωνιές. Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η προμήθεια χνουδωτής δρυός, ευθυφλοίου δρυός, αριάς, φλαμουριάς και φουντουκιάς. Το πουρνάρι, η τραχεία πεύκη και η κουκουναριά συνιστώνται για χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ η οστρυά και ο γαύρος για τη Βόρειο Ελλάδα και μεγαλύτερο υψόμετρο. Συνιστώνται δύο τουλάχιστον είδη τρούφας, όπως η μαύρη μελανόσπορη, η μαύρη θερινή, η μαύρη φθινοπωρινή, η μαύρη χειμερινή τρούφα και ακόμη η Μπόρκειος λευκή τρούφα ανάλογα με τα στοιχεία που θα δείξει η εδαφολογική ανάλυση αλλά και ανάλογα με την περιοχή.


Τα είδη
Τα διαφορετικά είδη τρούφας συνιστάται να φυτεύονται σε διαφορετικές σειρές ή σε διαφορετικά τμήματα του χωραφιού. Για την Πελοπόννησο και την Κρήτη συνιστάται ιδιαίτερα η καλλιέργεια της λευκής τρούφας που απαντάται και καλλιεργείται στη Ν. Ιταλία και Σικελία και αναπτύσσεται και σε χαμηλότερο pH. Προς το παρόν, δεν συνιστάται η καλλιέργεια της πολύτιμης λευκής τρούφας (Tuber magnatum) διότι απαιτεί πολύ εξειδικευμένα εδάφη, είναι ασταθής και καθόλου ανταγωνιστική στη φύση.

Αυτοφυείς τρούφες
Αυτοφυής μαύρη θερινή και φθινοπωρινή τρούφα, αλλά και μαύρη χειμερινή και λευκή Μπόρκειος συλλέγεται κυρίως στη Θράκη, Μακεδονία, Ηπειρο. Αυτοφυείς τρούφες συλλέγονται και σε άλλες περιοχές, γεγονός που δείχνει ότι ναι μεν οι ιδανικότερες περιοχές για καλλιέργεια τρούφας βρίσκονται στη Β. Ελλάδα, εφόσον όμως τηρούνται οι περιορισμοί και γίνεται αυστηρή αξιολόγηση των οικολογικών και εδαφολογικών πληροφοριών, η καλλιέργεια τρούφας μπορεί να εφαρμοσθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Κέρδη έως και 6.000 € ανά στρέμμα
Υστερα από μερικά χρόνια ξεκινά η πρώτη συγκομιδή

Η απόδοση μιας σωστά εγκατεστημένης και καλλιεργημένης φυτείας τρούφας μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 6.000 ευρώ ανά στρέμμα.                                        
       

                                                                                                                                                                               
    Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε μια φυτεία δρυός ηλικίας 15 ετών ή φουντουκιάς και 
φλαμουριάς ηλικίας 10 ετών, κάθε δενδρύλλιο μπορεί να παράγει ετησίως τουλάχιστον 1 κιλό τρούφα. Κατά συνέπεια, η στρεμματική απόδοση -50 δενδρύλλια ανά στρέμμα- μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 50 κιλά. Ακόμα και αν πιάσει την κατώτερη δυνατή τιμή, τα 100 ευρώ δηλαδή σε μια αγορά της Ευρώπης, η αξία ανά στρέμμα υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η καλλιέργεια απαιτεί εδάφη ορεινά και ημιορεινά που έτσι και αλλιώς δεν αποδίδουν.

Ωστόσο, όπως μας αναφέρει ο κ. Στέφανος Διαμαντής, «οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να μην παρασύρονται αλλά να θέτουν σε εφαρμογή ένα επιχειρησιακό πλάνο που στόχο θα έχει μια στρεμματική, ετήσια απόδοση της τάξης των 1.500 περίπου ευρώ. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή είναι ευνοϊκή και ο αγρός κατάλληλος τότε η στρεμματική απόδοση μπορεί να ανεβεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Παραδείγματος χάριν, στην Πιερία υπάρχει σήμερα μια φυτεία τρούφας όπου η απόδοση ανά στρέμμα τον χρόνο φθάνει τις 6.000 ευρώ».

Βέβαια, κάποιος που αποφασίζει να ασχοληθεί με την τρούφα θα πρέπει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές ότι η πρώτη συγκομιδή της θα αρχίσει μετά κάποια χρόνια. Είναι δύσκολη η πρόβλεψη πότε ακριβώς θα αρχίσει η παραγωγή τρουφών καθώς αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και τις καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζονται. Οι δρύες π.χ. αρχίζουν να παράγουν τρούφες μετά το 8ο έτος ενώ η φουντουκιά και η φλαμουριά μετά το 5ο-6ο έτος.

Στην παρούσα φάση εισαγωγής της τρουφοκαλλιέργειας στην Ελλάδα οι ειδικοί θεωρούν πως είναι σωστό οι Ελληνες παραγωγοί να ασχοληθούν με τις μαύρες τρούφες που είναι λιγότερο απαιτητικές, σχετικά σίγουρες και ανταγωνιστικές με άλλους μυκοριζικούς μύκητες και τέλος ευπρόσιτες στο βαλάντιο του μέσου Ελληνα καταναλωτή.

Γι' αυτό το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ενθαρρύνει την καλλιέργεια της λευκής τρούφας Tuber magnatum, η οποία είναι απαιτητική, αβέβαιη αλλά και ιδιαίτερα ακριβή.       
                                           

Σε σχέση με τις μεθόδους καλλιέργειας της τρούφας, δεν επιτρέπεται η χρήση φυσικών ή αζωτούχων λιπασμάτων καθώς και η χρήση φυτοφαρμάκων -σημειώνει ο κ. Διαμαντής- και συμπληρώνει λέγοντας ότι το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προωθεί εδώ και καιρό την καλλιέργεια τρούφας κι έχουν ήδη γίνει ενημερωτικές διαλέξεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η συλλογή της τρούφας γίνεται με εκπαιδευμένα σκυλιά ή θηλυκά χοιρίδια. Κατάλληλες ράτσες σκύλων είναι τα Λαμπραντόρ, Γκριφόν, Επανιέλ Μπρετόν, Αγγλικά Πόιντερ και η ιταλική ράτσα Lagotto. Αρκετοί συλλέκτες χρησιμοποιούν και ημίαιμα σκυλιά. Τώρα πλέον υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και στην Ελλάδα.

Αποθήκευση: Η τρούφα επιτυγχάνει την υψηλότερη τιμή στην αγορά όταν είναι νωπή. Νωπή συντηρείται στη συντήρηση (ψυγείο) για 7-10 ημέρες χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά. Για λίγο μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται νωπή σε βάζα με ρύζι. Συντηρείται όμως και σε βάζα ή σε ελαιόλαδο (παράγεται το τρουφόλαδο που πωλείται από 50-110 ευρώ το λίτρο). Επιπλέον, μεταποιείται και σε πάστα τρούφας.

Πριν από την προμήθεια των δενδρυλλίων συνιστάται από τους ειδικούς ενδελεχής έρευνα αγοράς.

Πού μπορούν να καλλιεργηθούν
Τα κατάλληλα για καλλιέργεια τρούφας χωράφια πρέπει να πληρούν τις εξής συνθήκες:

Να βρίσκονται σε υψομετρική ζώνη για τη Β. Ελλάδα από 300-700 μέτρα (ζώνη δρυός), για την Κεντρική Ελλάδα 400-800 (900) μέτρα. ενώ για την Πελοπόννησο και την Κρήτη 500-1.000 μέτρα. Να είναι επικλινή (σε πλαγιές) σε ορεινά και ημιορεινά φτωχά εδάφη χωρίς όμως να αποκλείονται τα σχετικά επίπεδα εδάφη εάν αποστραγγίζουν ικανοποιητικά και υπάρχει ανέξοδος τρόπος άρδευσης,

Να είναι αμμοαργιλώδη, αμμοπηλώδη ή ακόμη και χαλικώδη. Η περιεκτικότητα σε άργιλο να είναι 20-30%. Να είναι ασβεστούχα δηλ. μέτρια αλκαλικά.

(πηγή: Έθνος)

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Λεμόνι..θεραπεύει απο καρκίνο μέχρι και τήν βαρόα..



Ο Χυμός του Λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και σκοτώνει 11 ειδών Καρκινογόνα Κύτταρα!
Γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό; 
Διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά! Σας το μεταφέρω απλά. Όσοι είναι του…ιατρικού κλάδου ή γνωρίζουν αντίστοιχα, ας τους το μεταδώσουν. Ίσως να υπάρχει αλήθεια και σκοπιμότητα ταυτόχρονα… 

Γι’ αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. 

Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου.
Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος… τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
(Σημείωση «ID») Το αναδημοσιεύουμε γιατί και αν δεν αληθεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το λεμόνι δεν βλάπτει. Η καχυποψία του κοινού όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών δεν έχει αυξηθεί τυχαία τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν ζωντανά παραδείγματα Εγκληματικών Ενεργειών κατά της Ανθρωπότητας από αρκετές Φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις οποίες τελικά στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν.
Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη με τις ορμόνες. Οι Φαρμακοβιομηχανίες έπεισαν του γιατρούς ότι οι ορμόνες βελτιώνουν την εμφάνιση της γυναίκας μετά την εμμηνόμαυση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια να φορτώνουν τον οργανισμό τους με περιττές ορμόνες και με αποτέλεσμα ο αριθμός των καρκινογεννήσεων στις συγκεκριμένες γυναίκες να εκατονταπλασιαστεί και να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες! Έπρεπε δηλαδή, να πεθάνουν τόσα εκατομμύρια γυναίκες για να παραδεχτούν τελικά, ότι οι ορμόνες παράγουν καρκινογενήσεις;
Υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές μελέτες οι οποίες «πνίγονται» από τις Φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, αντί της χημειοθεραπείας, όμως τα κέρδη από τη διάθεση αυτού του χημικού φαρμάκου είναι τεράστια! )

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Πάντοτε εμείς οι μελισσοκόμοι εκτός απο εμάς τούς ίδιους ,πρέπει να χρησιμοποιούμε και τίς ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού και στα μελισσάκια μας,φυσικά ο πιο έυκολος τρόπος είναι μέσα στο σιροπάκι μας. Το λεμόνι  βοηθάει καθοριστικά εκτός τών άλλωνθεραπευτικών ιδιοτήτων, στο να μήν ξυνίζει το σιρόπι μας και αποτρέπει  το πέτρωμα τής ζάχαρης. Το λεμονι υπάρχει φυσικά και σε πολλές μελισσοκομικές τροφές. 
Μελισσοκόμοι στήν Πολωνία  εφαρμόζουν καί ελέγχουν τά βαρρόα μέ φρέσκο χυμό λεμονιού καί σιρόπι.Στήν αίγυπτο άλλα και σε άλλες χώρες,επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το λεμόνι έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά τής βαρόα  80-87%.Τρόπος εφαρμογής 1:1 ζάχαρη-νερό,καί ανακατεύουμε 0,5 λίτρου από τό σιρόπι σέ 0,5 λίτρου φρέσκο χυμό λεμονιού.Ρίχνουμε από τό μείγμα περίπου 50 ml ανάμεσα στά πλαίσια μέ ένα ψεκαστηράκι ρυθμίζοντάς το σέ συνεχή ροή καί όχι ψέκασμα..Η ελάτωση τού πληθυσμού τού βαρρόα ανακουφίζει τίς μέλισσες,καί τό λεμόνι ενεργοποιεί στήν μέλισσα τόν μηχανισμό αυτοκάθαρσης.
Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια παγίδα αλοίφοντας το   μαζί με λιωμένο κερί για προσέλκυση αφεσμών. 
 εδώ το επιστημονικό άρθρο απο το Αιγυπτιακό πανεπιστήμιο παραπέμπει και σε άλλες μελέτες επιστημόνων απο Ρωσία και Νέα ζηλανδία  Evaluation of lemon juice against Varroa destructor in honeybee ..

Το Λεμόνι..τελικά είναι θαυματουργό..